Világ
Orosz katonai repülőgépeket tartóztattak fel az amerikai és a kanadai légtér közelében
Betűméret:             

Amerikai és kanadai harci gépek orosz katonai repülőgépeket tartóztattak fel a héten a két ország légterének közelében - közölte pénteken egy amerikai katonai szóvivő.

Az amerikai-kanadai Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) közlése szerint szerdán Alaszkától nyugatra hat orosz repülőgép hatolt be az Egyesült Államok légterén kívüli amerikai légvédelmi azonosító övezetbe. Két Alaszkában állomásozó F-22-es vadászgép a NORAD utasítására beazonosított és elfogott (feltartóztatott) két IL-78-as tankergépet, két Mig-31-es vadászgépet és két Tu-95-ös hadászati bombázót.

Csütörtökön kanadai vadászgépek két Tu-95-ös bombázót fogtak el a kanadai légvédelmi azonosító övezetben. Az orosz gépek nem lépték át sem a kanadai, sem az amerikai légtér határát.

John Cornelio, a NORAD és az Északi Parancsnokság (NORTHCOM) szóvivője szerint az Egyesült Államok ezeket az incidenseket nem tekinti fenyegetésnek. Orosz hadgyakorlatok idején az elmúlt öt év alatt több mint 50 hasonló eset történt.

Az amerikai média mégis kiemelten foglalkozott az incidensekkel amiatt, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között megnőtt a feszültség az ukrajnai válság miatt, és mert a héten Washingtonban és Ottawában járt Petro Porosenko ukrán elnök. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban