Világ
Védelmi miniszter: Németország képtelen eleget tenni NATO-vállalásainak
Betűméret:             

Németország a hadsereg technikai gondjai miatt nem tudja teljesíteni a NATO-nak tett ígéreteit, és képtelen a vállalt mértékben az atlanti szövetség rendelkezésére állni - ismerte el Ursula von der Leyen védelmi miniszter a Bild című bulvárlap vasárnapi kiadásában megjelent nyilatkozatában.

A miniszter a lapnak elmondta, hogy a repülő rendszerek tekintetében a német haderő (Bundeswehr) nem képes a tavaly kijelölt célszámoknak megfelelő mennyiségű harci eszközt a NATO rendelkezésére bocsátani vészhelyzet esetén. Ennek oka, hogy a Bundeswehr nem jut hozzá elegendő mennyiségű pótalkatrészhez helikopterei és repülőgépei számára.

A Der Spiegel német hetilap ezzel párhuzamosan azt írta, hogy például egy balti állam elleni támadás esetén Németország nem tudná rendelkezésre bocsátani azt a 60 vadászgépet, amelyek bevetésére ígéretet tett a NATO-nak. A három balti NATO-tagállam az utóbbi időben mély aggodalmának adott hangot Oroszország magatartása miatt, ezért az atlanti szövetség jelentősen növelte a térségben szolgáló harci repülőinek számát. Ugyanakkor a miniszter hangsúlyozta, hogy a Bundeswehr minden olyan szövetségesi kötelezettségét el tudja látni, amely "a folyamatban lévő bevetéseket és a NATO rövidtávú válságreakcióját" illeti.

Egy, a parlamentnek megküldött jelentés szerint a Bundeswehr több haderőneménél alkatrész-ellátási zavarokkal küzdenek, és a járművek nagy részét nem lehet használni. Például a 109 Eurofighter vadászgép közül csak 42 tud felszállni, a 89 Tornado közül pedig 38, míg a 43 darab Transall C-160 típusú harcászati szállító repülőgépből 24 használható.

A gondok azután kerültek felszínre, hogy a Bundeswehrnél a héten több kínos helyzet keletkezett, mert technikai gondok miatt nem tudták a tervezett menetrendben eljuttatni Irakba az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista terrorszervezet elleni küzdelemhez felajánlott német támogatást.

Ursula von der Leyen a Bildnek kijelentette, hogy az alkatrész-ellátási gondok miatt több pénzre lesz szüksége a hadseregnek. Azt is felvetette, hogy humanitárius bevetésekhez repülőgépeket lízingeljen a Bundeswehr.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a Tagesspiegel című lap vasárnapi kiadásának viszont úgy nyilatkozott, hogy "a jelenlegi problémák egy része nem a pénzhiánnyal, hanem azzal áll összefüggésben, hogy az ipar nem tud olyan gyorsan (alkatrészeket) szállítani, ahogy azt (a hadsereg) megkívánja". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Korábban izraeli rakétacsapásról szóló hírt erősítettek meg az éjszaka folyamán, ám Irán most tagadja, hogy rakétatámadás érte volna az országot, szerintük csak egy „elkeseredett” dróntámadás történt. Irán egyértelműen tagadja, hogy Izrael rakétacsapást mért volna az országra: a Nemzeti Kibertér Központ...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 12:10 ]
Péntek hajnalban Izrael Irán területét támadta, írta a Mandiner amerikai hírforrásokra hivatkozva. A CNN híradásában ugyancsak megerősítette a hírt. Az előző hétvégi, Izraelt ért iráni rakéta- és dróntámadás után Izrael választ ígért – amit péntek hajnalban meg is adott amerikai források szerint. Fontos...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 9:05 ]
Az Európai Uniónak új, az európai versenyképességet növelő megállapodásra van szüksége, kiegészítve egy erős egységes piacon, jelentős befektetéseken, a digitális és zöld átmeneten, kevesebb bürokrácián, jobb szabályozáson és erős iparpolitikán alapul valódi energiaunióval - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban