Világ
Már az Egyesült Államokban is van ebolás beteg
Betűméret:             

A beteget, akiről csak annyit közöltek, hogy felnőtt férfi, és szeptember 20-án érkezett az országba Libériából, a dallasi Presbiteriánus Kórházban vasárnap óta elkülönítve ápolják.

Egy dallasi kórházban pozitív eredménnyel zárult egy páciens Ebola-vizsgálata. Ez az első eset, hogy az Egyesült Államokban diagnosztizálták a betegséget - közölte kedden az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság (CDC).

A beteget, akiről csak annyit közöltek, hogy felnőtt férfi, és szeptember 20-án érkezett az országba Libériából, a Presbiteriánus Kórházban vasárnap óta elkülönítve ápolják. A férfin, akinek állampolgárságát nem közölték, az Egyesült Államokba történt visszatérése után hat nappal kezdtek mutatkozni a betegség tünetei. Ez előtt még felkereste néhány rokonát. A hivatalos tájékoztatás szerint azokat az utasokat, akik a férfival egy repülőgépen érkeztek az Egyesült Államokba, nem fenyegeti veszély.

A Fehér Ház közlése szerint az esetről tájékoztatták Barack Obama elnököt is. Thomas Frieden, a CDC igazgatója kijelentette, hogy "minden kétséget kizáróan" sikerül megakadályozni az Ebola széles körben történő elterjedését az Egyesült Államokban. Az elnök és az igazgató "beszéltek a beteg szigorú elkülönítéséről és ápolásáról, valamint arról, hogyan derítik fel, hogy az illető kikkel került kapcsolatba" - olvasható a washingtoni közleményben.

Az első egyesült államokbeli Ebola-beteg felfedezésének hírére jelentősen emelkedtek a betegség ellenszerének kifejlesztésén dolgozó cégek, az Inovio Pharmaceuticals és a NewLink Genetics részvényárfolyamai.

Amerikában július 27. óta 12 emberen végeztek el Ebola-tesztet, de mindegyik negatívnak bizonyult. Az idei járvány eddig több mint 3 ezer emberéletet követelt Nyugat-Afrikában, és néhány, a térségben járó amerikai is megfertőződött. Négy, Ebolával fertőzött amerikai önkéntes segélymunkást Atlantában, illetve Nebraskában ápolnak, egy orvost pedig megfigyelés alatt tartanak.

Barack Obama bejelentette, hogy az Egyesült Államok 3000 katonát vezényel és 1700 ágyból álló kórházi kapacitást visz Nyugat-Afrikába, a járvány elleni küzdelem támogatására, valamint segélymunkások ezreit fogja kiképezni. A Pentagon keddi közlése szerint 1400 katonát október végéig vezényelnek Libériába.

Az Ebola szerepelt az ENSZ-közgyűlés általános vitájával párhuzamosan megtartott egyik tanácskozás napirendjén is, amelyen Obama is felszólalt. Az elnök házigazdája volt annak az egészségügyi csúcstalálkozónak is, amelyet a múlt héten, több mint 40 ország vezetőinek részvételével tartottak a Fehér Házban.

A mostani a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti felfedezése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára és Szenegálra is átterjedt.

A vírus vérrel és más testnedvekkel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban