Világ
Iszlám Állam: Az EU a felelősök megbüntetését szorgalmazza
Betűméret:             

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentette fenyegetésről tanácskoztak az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn, majd zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyben az EU sürgeti, hogy "mindenkit vonjanak felelősségre", aki megsértette az emberi jogokat vagy a nemzetközi humanitárius jogot.

Az Európai Unió ismételten felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy utalja a Nemzetközi Büntetőbíróság elé a szíriai helyzetet, a bagdadi kormányt pedig arra, hogy csatlakozzon a törvényszéket létrehozó úgynevezett Római Statútumhoz.

"Az EU elszánt, hogy hozzájáruljon a nemzetközi erőfeszítésekhez ezen terrorszervezetek legyőzése érdekében" - áll a külügyminiszterek nyilatkozatában. A fenntartható béke és stabilitás szempontjából a dokumentum szerint kulcsfontosságú, hogy Szíriában a helyiek által irányított politikai átmenet menjen végbe, Irakban pedig olyan politikai vezetés jöjjön létre, amely a társadalom minden tagját képviseli.

Az unió elkötelezett, hogy átfogó és összehangolt módon lépjen fel a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség jelentette fenyegetés ellen, és rendezze a mögötte meghúzódó instabilitást és erőszakot, amely lehetőséget teremtett az Iszlám Állam és más terrorszervezetek számára, hogy megvessék a lábukat a térségben - szögezték le a miniszterek. Hozzátették, hogy az iraki kirekesztő politika, valamint a szíriai Aszad-rezsim saját népe ellen folytatott háborúja okozta instabilitás ugyanúgy felelős azért, hogy az IÁ felvirágozhatott, mint az emberi jogok tömeges megsértése, valamint a demokratikus reformok szisztematikus akadályozása.

"Politikája és tetteinek következményeként az Aszad-rezsim nem lehet partner az IÁ ellen folytatott küzdelemben" - zárja ki az együttműködést Damaszkusszal a külügyminiszterek zárónyilatkozata.

"A katonai beavatkozás szükséges ugyan, de nem elégséges az IÁ legyőzéséhez" - állapítják meg a külügyminiszterek.

A tagállamok amelletti elkötelezettségüket is megerősítették, hogy fellépnek a térségben harcoló úgynevezett "idegen harcosok", jellemzően uniós állampolgárok - és főleg a visszatérésük - jelentette fenyegetés ellen.

"Az Európai Uniót elborzasztja a válogatás nélküli gyilkolás, az emberi jogok megsértése, a módszeres szexuális és nemi alapú erőszak, amelyeket az Iszlám Állam és egyéb szervezetek Szíriában és Irakban követnek el, különösen keresztény és más vallási és etnikai közösségek tagjai, nők és gyerekek ellen, és határozottan elítéli mindezt" - nyomatékosítja az uniós zsargonban konklúziónak nevezett zárónyilatkozat, amely azt is kijelenti: az Európai Unió erőteljesen elítéli az IÁ mindazon tetteit, amelyek emberiesség elleni és háborús bűncselekményekkel érnek fel. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban