Világ
Már 60 német halt meg a dizsihádisták oldalán
Betűméret:             

Már 60, Németországból származó dzsihadista halt meg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet oldalán a Közel-Keleten - mondta a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke egy vasárnapi lapinterjúban.

Hans-Georg Maassen a Welt am Sonntag című lapnak elmondta, hogy a németországi szélsőséges iszlamisták körében heves versengés indult az IÁ és az al-Kaida között, és nyár óta az tapasztalható, hogy a többség a "sikertörténetként" számon tartott IÁ-t támogatja.

Az IÁ népszerűségének emelkedésével párhuzamosan az utóbbi másfél hónapban jelentősen emelkedett azoknak a németeknek a száma, akik elindultak Szíriába vagy Irakba azzal a szándékkal, hogy a szervezet oldalán részt vegyenek a harcokban.

Az "iszlamista propaganda tragikus sikere" révén így már 550-en csatlakoztak a terrorszervezethez - mondta a belső elhárítás vezetője, megerősítve a belügyminiszter, Thomas de Maiziere által pénteken közölt adatot.

Hozzátette, hogy nagyjából 60-an már meghaltak. Többségüket megölték, legkevesebb 9-en pedig öngyilkos merényletet hajtottak végre.

Az alkotmányvédelem a német dzsihadisták kiáramlásának megfékezése céljából fokozott figyelemmel követi az IÁ-hívek kommunikációját a közösségi portálokon, és más német nemzetbiztonsági szolgálatokkal együtt szoros kapcsolatban áll a portálok üzemeltetőivel- mondta a BfV elnöke.

A hazatérők számát 180-ra becsülik - tette hozzá Maassen, kiemelve, hogy a hivatal a korlátozott források miatt nem tudja állandóan megfigyelni a Németországba visszatért dzsihadistákat.

A terrorfenyegetettség szintjéről elmondta: valós veszély, hogy Németország terrortámadás célpontjává válik, és "félni ugyan nem kell, de számolni kell azzal, hogy nálunk is történhetnek merényletek". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban