Világ
Merkel: Türelem és kitartás kell az ukrán válság megoldásához
Betűméret:             

Türelemre és kitartásra van szükség az ukrán válság megoldásához - mondta a német kancellár szerdán Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) elmondott beszédében, amelyben ismét keményen bírálta Oroszországot és megerősítette, hogy Németország célja a szuverén és területileg sértetlen Ukrajna, amely szabadon dönt a jövőjéről.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tiszteli Ukrajna területi épségét, megkérdőjelezi az európai békerendszert és megsérti a nemzetközi jogot.

A német kancellár felidézte, hogy az EU egy évvel ezelőtt a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozóra készült, amelyen az eredeti tervek szerint aláírták volna az EU és Ukrajna társulási és szabadkereskedelmi szerződését.

Kiemelte: az EU a megállapodás előkészítésének időszakában folytonosan ajánlatokat tett Oroszországnak arról, hogy tárgyaljanak a Moszkvának és az EU-nak egyaránt előnyös együttműködésről, a német kormány pedig azt az álláspontot képviselte, hogy nem szabad választásra kényszerítő, "vagy-vagy helyzet" kialakulását előidézni a keleti partnerségi programban résztvevő államoknak az EU-hoz való közeledése, illetve az Oroszországgal folytatandó szorosabb együttműködése ügyében.

Angela Merkel rámutatott: kétségtelen, hogy egy szabadkereskedelmi megállapodás az EU és Ukrajna között gondokat okozhat Oroszország és Ukrajna kereskedelmi kapcsolatában, és az ilyen gondok kiküszöbölése céljából számos alkalommal tárgyalt az orosz elnökkel.

Ezek az esetlegesen keletkező problémák azonban nem teszik elfogadhatóvá Moszkva tevékenységét, a Krím bekebelezése és a "közvetett és közvetlen" részvétel a donyecki és luhanszki harcokban semmivel nem igazolható és megbocsáthatatlan - jelentette ki a német kancellár.

Megerősítette, hogy a német álláspont szerint az ukrán válságnak nincs katonai megoldása, és Berlin politikája továbbra is három pilléren nyugszik. Az első Ukrajna politikai és gazdasági támogatása, a második a diplomáciai munka, a párbeszéd fenntartása és folytatása Moszkvával, a harmadik pedig az Oroszországgal szemben elrendelt uniós büntetőintézkedések támogatása.

A szankciók bevezetése Moszkva magatartása miatt elkerülhetetlen volt, felfüggesztésük, eltörlésük pedig a jelenlegi helyzetben lehetetlen, hiszen a donyecki és luhanszki helyzet igen távol áll a fegyvernyugvástól, amelyről a kijevi kormány és az oroszbarát szakadárok szeptemberi miniszki megállapodása rendelkezik - mondta a német kancellár a Bundestagban a 2015-ös költségvetés vitájában elmondott beszédében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Az izraeli hadsereg (IDF) három fronton harcol szerdán, a gázai háború százhetvenharmadik napján: a Gázai övezetben, Ciszjordániában és a libanoni, északi határnál. Az IDF szóvivőjének jelentése szerint tovább folytatódnak a harcok az övezet északi részén, a Gáza városban fekvő Sifa kórház területén....
2024. MÁRCIUS 27.
[ 14:08 ]
A hatóságok kedden helyi idő szerint az esti órákban leállították a kutatást Baltimore-i hídomlásban eltűnt hat ember után, akiket feltételezett halálos áldozatnak nyilvánítottak. Kedden kora hajnalban a Baltimore-i öböl fontos hídja, a Francis Scott Key Bridge pillanatok alatt omlott össze, miután nekiütközött egy...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:42 ]
Beolvasás folyamatban