Világ
Híresztelések és cáfolatok a brit uralkodó karácsonyi lemondásáról
Betűméret:             

Beszüntette az egyik nagy brit fogadóhálózat a tétek elfogadását arra, hogy II. Erzsébet királynő karácsonyi beszédében bejelenti lemondását, miután gyanúsan megugrott az erre kötött fogadások száma. A híresztelést udvari források azonnal cáfolták.

A Daily Mirror első oldalas csütörtöki beszámolója szerint a lapnak a Coral fogadóiroda PR-igazgatója, Nicola McGeady elmondta: a cég leállította az uralkodó idei lemondására spekuláló fogadásokat, miután hirtelen "meglepően" sok tét érkezett arra, hogy az életének 89. esztendejében járó királynő a december 25-én esedékes hagyományos karácsonyi beszédében bejelenti távozását a trónról.

A Coral lépése után több más nagy brit fogadóiroda is jelentősen szűkítette az uralkodó idei lemondására kínált fogadások nyereményesélyeit; a William Hill 16/1-ről 5/1-re, a Ladbrokes 100/1-ről 8/1-re, bár ezek a hálózatok nem tapasztaltak kiugró érdeklődést e fogadási lehetőség iránt.

A Coral azt gyanította, hogy mivel a királynő karácsonyi üzenetét a BBC televízió már rögzítette, a beszéd tartalma esetleg kiszivároghatott, és valaki e bennfentes információt próbálhatta nyerészkedésre felhasználni.

A Daily Mirrornak nyilatkozó udvari források azonban rögtön cáfolták a híresztelést, mondván: az "egyszerűen nem felel meg a valóságnak". Az illetékesek felhívták a figyelmet arra is, hogy II. Erzsébet királynő 1953-ban, megkoronázása alkalmából kifejezetten esküt tett arra, hogy akármeddig éljen is, egész életét alattvalói szolgálatának szenteli.

Ha a királynő - aki más nyilvános megszólalásaival ellentétben népeihez szóló karácsonyi üzeneteit mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül - mégis távozni kívánna a trónról, azt egyébként sem ilyen formában jelentené be, hanem először a miniszterelnököt értesítené szándékáról, és a hírt a kormányfő hozná nyilvánosságra a parlamentben.

Legutóbb csaknem nyolc évtizede volt ilyen eset Nagy-Britanniában. II. Erzsébet királynő nagybátyja, VIII. Eduárd 327 napi uralkodás után, a koronázást meg sem várva 1936-ban úgy döntött, hogy inkább a szívére hallgat, és a trón helyett kétszeresen elvált amerikai szerelmét, Wallis Simpsont választotta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban