Világ
Szigorúan büntetik Boszniában a külföldön harcoló zsoldosokat
A főmufti megfosztaná állampolgárságuktól is
Betűméret:             

Megfosztaná állampolgárságuktól a külföldi harcokban részt vevő zsoldosokat a boszniai főmufti.

A Dnevni Avaz című napilapnak adott pénteki interjújában Husein Kavazović, a Bosznia-Hercegovinában élő muszlimok vezetője kifejtette: akik az említett harcokban részt vesznek, megszegik a boszniai törvényeket, ezért meg kell őket fosztani állampolgárságuktól. Hozzátette azonban: nem szabad sem alábecsülni, sem túlbecsülni azokat az incidenseket, amelyek a radikális iszlámhívőkkel hozhatók kapcsolatba, mert mindkét megközelítésnek negatív következményei lehetnek.

Kiemelte ugyanakkor, hogy konkrét esetekről nincs tudomása, és azt sem tudja, hány boszniait toboroztak már a közel-keleti harcokra. Az iszlám radikális ága nemcsak Bosznia-Hercegovina és a Közel-Kelet problémája, hanem egész Európáé - fogalmazott a főmufti.

Bosznia-Hercegovinában hivatalosan is bűncselekménynek tekintik azt, ha az ország állampolgára külföldi harcokban vesz részt az adott ország katonai, félkatonai vagy milicista erőinek oldalán. A külföldi hadszíntéren harcoló boszniai zsoldosokat tíz évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

A zsoldosok mellett öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők azok, akik katonai vagy félkatonai alakulatokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Továbbá négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában a lakosság mintegy 40 százaléka iszlám vallású, de nem tartozik annak szélsőséges ágához. A szíriai összecsapásokban azonban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek soraiban.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban