Világ
Borisz Nyemcov jelentést készített az orosz hadsereg ukrajnai bűntényeiről
Betűméret:             

Borisz Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg kelet-ukrajnai bűntényeiről, és jelentést készített Vlagyimir Putyin orosz elnök szerepéről a háborúban - közölte a szombatra virradóra Moszkvában meggyilkolt orosz ellenzéki vezető unokatestvére.

Igor Ejdman a gordonua.com ukrán portálnak nyilatkozva beszélt erről.

"Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg bűntényeiről a Donyec-medencében, "Putyin és a háború" című kiadvány publikálására készült, ahol polconként minden szét lett volna rakosgatva és nevén nevezve. Az orosz elnök, aki mindenáron megpróbálja elfedni hadserege kelet-ukrajnai jelenlétét, tudott Nyemcov terveiről, ezért tette el láb alól pont most, még mielőtt az igazság a háborúról a tömegekre zúdult volna" - mondta Ejdman.

Korábban Kszenyija Szobcsak, a Dozsgy nevű független televízió műsorvezetője is úgy nyilatkozott, hogy Nyemcov bizonyítékokat akart a nyilvánosság elé tárni az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Igor Ejdman szerint a Nyemcov-gyilkosság fő célja azoknak az oroszoknak a megfélemlítése volt, akik kritikusan viszonyulnak a Kreml politikájához, és részt akartak venni Moszkvában a vasárnapra tervezett tüntetésen. (A gyilkosság miatt az ellenzék lemondta a moszkvai Marjinka városnegyedbe tervezett háborúellenes tüntetést, és helyette gyászmenetet fog tartani a főváros központjában).

"A gyilkossággal Putyin egyértelmű üzenetet küldött néhány kiszemelt orosznak: ha Moszkva központjában, néhány lépésnyire a Kremltől demonstratívan ki tudok végezni egy világszerte ismert politikust, akkor veletek se fogok teketóriázni. Ez terror saját polgáraink ellen, akik megpróbálnak fellépni a diktatúra ellen" - mondta Ejdman.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Zamoszkvoreckij-hídon, Moszkva központjában ölték meg szombatra virradóra. Az ellenzéki politikusra hat lövést adott le a gyilkos, négy eltalálta, és kioltotta Nyemcov életét. (MTI)
http://gordonua.com/news/worldnews/Brat-Nemcova-Putin-poslal-rossiyanam-signal-esli-ya-v-centre-Moskvy-ubil-izvestnogo-politika-to-i-s-vami-ceremonitsya-ne-budu-69054.html

Egy utcai kamera felvétele ellentmond a rendőrség feltételezésének

Egy utcai térfigyelő kamera rögzítette Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki megölésének pillanatait, de a felvétel ellentmond a rendőrség előzetes feltételezésének.

A videó, amelyet a TV Centr orosz televíziós csatorna mutatott be elsőként szombat késő este, azt sugallja, hogy a gyilkosságot percre pontosan eltervezték. A rendőrség feltételezésével ellentétben az elkövető nem egy gépkocsiból nyitott tüzet a politikusra, hanem valószínűleg lesben állt, és a gyilkosság után autóval menekült el.

A felvételen, ha homályosan is, de látszik, hogy moszkvai idő szerint éjjel fél tizenkettőkor két ember sétál a Kreml lábától a Bolotnaja tér felé vezető Bolsoj Zamoszkvoreckij híd gyalogosoknak kialakított részén. Az úton egy hóeltakarító jármű közeledik feléjük, amely épp akkor érkezik a pár mellé, amikor feltételezhetően a gyilkosság történt. A köztisztasági gépkocsi eltakarja a kamera elől a lövés pillanatát, és csak azt látni, hogy egy férfi kifut a hóeltakarító mögül, és beszáll egy érkező személyautóba.

Az utcai térfigyelő kamera által rögzítettek szerint a hóeltakarító jármű ezt követően néhány méterre a tett helyszínétől megállt, és csak egy ember, valószínűsíthetően Nyemcov partnerének alakja látható, amint odamegy a köztisztasági gépkocsi sofőrjéhez. Több gyalogos, valamint személyautó is elhalad a feltételezhetően akkor már halott Nyemcov mellett, de csak fél tizenkettő után 5, illetve 7 perccel állnak meg az első személyautók egy pillanatra a járdánál, de aztán gyorsan távoznak. Azt is lehet látni, hogy két férfi elfut a híd alá. Ezt követően a hóeltakarító gépkocsi tovább halad, és 23 óra 42 perckor megjelenik az első rendőrautó. Ekkor tér vissza a két férfi, aki korábban elfutott.

A TV Centrnek szakértők azt mondták, hogy a Bolsoj Zamoszkvoreckij híd "nem a legideálisabb hely" volt a gyilkossághoz. A profi gyilkosok nem szeretnek olyan helyszíneken "dolgozni, ahol több ember megfordul, de a bűncselekmény végrehajtása megtervezettnek tűnik".

A gyilkos feltételezhetően a híd alatt bújt meg, és ott várta be Borisz Nyemcovot - hangzott el a tévében.

Szombat hajnalban az orosz rendőrség illetékese azt közölte, hogy egy fehér személygépkocsiból lőtték le az ellenzéki politikust, akit négy lövedék eltalált, és a helyszínen meghalt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban