Világ
Műszaki hiba miatt leállították Franciaország legrégebbi atomerőművét
Betűméret:             

Műszaki hiba miatt szombat este óta teljesen szünetel a termelés Franciaország legrégebbi atomerőművében, az ország keleti részén található Fessenheimben.

Az elzászi nukleáris létesítményt működtető EDF állami energiaszolgáltató hétfői közleménye szerint az egyik reaktort szigetelési problémák miatt állították le szombaton, a másik reaktorban pedig péntek óta több hétig tartó karbantartási munkák folynak.

"Szombat este az egyes blokk leállt, miután szigetelési hibát észlelték a kondenzátor felé vezető egyik csőhálózatban, a gépteremben, azaz a nukleáris övezeten kívül" - olvasható a közleményben. "Az atomerőmű dolgozói jelenleg ennek az eseménynek a pontos okait vizsgálják" - tette hozzá az EDF. A problémának a közlemény szerint "semmilyen következménye nincs a létesítmény és az ott dolgozók biztonságára, valamint a környezetre".

Fessenheim a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Négy évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel.

Francois Hollande államfő azóta ígéretet tett arra, hogy Franciaország 2016-ig végleg bezárja a létesítményt, a környezetvédők viszont az azonnali bezárást sürgetik.

Nem ez az első alkalom, hogy a fessenheimi erőmű váratlan okok miatt teljesen leáll. Tavaly áprilisban néhány nap különbséggel egyszerre történtek meghibásodások a két blokkban. Az egyik reaktorban akkor is a vízellátást biztosító csőrendszerben volt gond a szigeteléssel. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:25 ]
A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. "A...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban