Világ
Az orosz kormány tagjai is megjelentek Borisz Nyemcov búcsúztatásán
Egyházi szertartással temették el
Betűméret:             

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egyik helyettese és kormánytisztviselők is lerótták kegyeletüket Borisz Nyemcov koporsójánál a keddi búcsúztatón.

A Kreml szomszédságában szombatra virradó éjjel meggyilkolt ellenzéki politikus holttestét a szovjet rendszer politikai elnyomása áldozatainak emlékét őrző, a demokratikus társadalom és állam erősítése érdekében működő moszkvai Szaharov központban ravatalozták fel.

Borisz Nyemcovtól végső búcsút vett Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes, továbbá Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, Natalja Tyimakova, Dmitrij Medvegyev kormányfő szóvivője és Szergej Prihogyko a kormányhivatal vezetője is. A miniszterelnök koszorút küldött. Az RBK Daily című orosz napilap közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz államfőt állandó parlamenti megbízottja képviseli a gyászszertartáson.

Lerótta tiszteletét Borisz Nyemcov koporsójánál Szergej Kirijenko, a Roszatom állami atomenergiai vállalat vezetője, aki Nyemcovval együtt az 1990-es évek végén a "fiatal reformerek" kormányában dolgozott, majd a Jobboldali Erők Szövetsége nevű pártban működött vele együtt.

Kirijenko a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt az álláspontot erősítette, hogy Nyemcov meggyilkolása az orosz belpolitikai helyzet megingatására tett kísérlet.

Az RBK Daily információi szerint az orosz parlamenti pártok, vezetői nem tervezik, hogy jelen legyenek az ellenzéki politikus búcsúztatóján. Az eseményen más okból nem lesz ott Borisz Nyemcov ellenzéki harcostársai közül Alekszej Navalnij, a 2011-2012-es nagyszabású hatalomellenes tüntetések egyik szervezője. A Vlagyimir Putyin kíméletlen ellenfelének tartott, korrupcióellenes küzdelméről ismertté vált politikust szabálysértési eljárásban nemrég 15 nap elzárásra ítélték, és ezt tölti le. Navalnij a múlt vasárnapra meghirdetett, de Nyemcov halála miatt gyászmenetté alakult ellenzéki tüntetésre mozgósította napokkal ezelőtt az embereket.

Nem vesz személyesen búcsút Borisz Nyemcovtól Garri Kaszparov neves oroszországi ellenzéki, aki a lelőtt politikussal a Szolidaritás mozgalomban dolgozott együtt. Kaszparov a Le Figaro című francia lapnak azt mondta, hogy csak az Egyesült Államokban érzi magát biztonságban, ahova 2013-ban távozott.

A Nobel-díjas Andrej Szaharov akadémikusról elnevezett központban közép-európai idő szerint reggel 8 óra óta vehettek búcsút Borisz Nyemcovtól tisztelői. A Szabadság Rádió orosz nyelvű adásának honlapja élő videóközvetítésben számolt be az eseményről. A Moszkva folyóból ágazó Jauza folyócska partján lévő épülethez vezető úton hosszú, kanyargós sorban várakoztak az emberek, és csak lassan jutottak be a központba, amelynek földszinti termében helyezték el fehér koporsóban a meggyilkolt orosz ellenzékit.

A terem falán Borisz Nyemcovot ábrázoló fényképeket helyeztek el, a politikus holttestét csak melléig takarták le a nyitott koporsóban, amelyet Nyemcov családtagjai, köztük édesanyja és egyik fia, valamint politikustársai veszik körül. Az első órákban többen - köztük külföldi részvétnyilvánítók .- szólaltak fel a búcsúztatón, elítélve a gyilkosságot.

Borisz Nyemcovot, az RPR-Parnasz párt és az orosz Szolidaritás mozgalom volt társelnökét a moszkvai trojekurovszkojei temetőben közép-európai idő szerint fél kettőkor kezdődő gyászszertartáson helyezik végső nyugalomra.

Eltemették a meggyilkolt orosz ellenzékit

Egyházi szertartással eltemették Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikust, volt miniszterelnök-helyettest kedden a moszkvai trojekurovói temetőben.

A politikust hozzátartozóin kívül mintegy 600 ember kísérte el utolsó útjára. Nyemcov harcostársai közül Mihail Kaszjanov volt orosz kormányfő, az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt - Népszabadság párt) társelnöke is megjelent a temetőben, ahol orosz ortodox pópa búcsúztatta a halottat.

A temetés előtt ezrek vettek végső búcsút Nyemcovtól a moszkvai Szaharov központban.

Borisz Nyemcovot, az RPR-Parnasz, valamint az orosz Szolidaritás mozgalom társelnökét, a Jaroszlavli terület közgyűlési képviselőjét múlt szombatra virradóra Moszkva központjában több lövéssel ölték meg. Gyilkosának kiléte egyelőre ismeretlen. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Négy izraeli katona sebesült meg robbanások következtében, miután behatoltak Libanon déli részébe – közölte hétfőn a Hezbollah libanoni síita szervezet. Közleményük szerint az akciót Tál Iszmádl településnél, a határ közelében, robbanószerkezetekkel hajtották végre. Hozzátették továbbá, hogy két hullámban...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 18:13 ]
A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, valamint a nyugat-balkáni migrációs útvonalakon csökkent, ugyanakkor a többi, különösen a nyugat-afrikai és a Földközi-tenger keleti medencéjének migrációs útvonalain jelentősen, 510 és 109 százalékkal növekedett az illegális határátlépések száma az első...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 15:23 ]
Az orosz fegyveres erők csapást mértek a francia zsoldosok tartózkodási helyére az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Szlavjanszkban – közölte Szergej Lebegyev, a RIA Novosztyi munkatársaira hivatkozva. Lebegyev hozzátette, hogy Szlavjanszk egyharmadát a katonaság lezárta, és tömegesen ellenőrzik az utcán...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 15:15 ]
Beolvasás folyamatban