Világ
Tiszta kormányt, átlátható kormányzást ígér a kínai miniszterelnök
Betűméret:             

A kormány hitelességének növelését, a kormányzás rendszerének modernizálását, tiszta, a szolgáltatásra összpontosító és a jogállami alapelveket magára nézve kötelezőnek tartó működést ígért a kínai miniszterelnök csütörtökön, az Országos Népi Gyűlés (ONGY) éves ülésszakának nyitónapján.

A parlament plenáris ülésén mondott beszédében Li Ko-csiang úgy fogalmazott, hogy a kormányzás mindjen szintjén, minden lépésnél az alkotmány iránymutatását kell követni, munkájuknak összhangban kell lennie a törvényekkel. Hozzátette: egyetlen állami szervezet sem élhet olyan hatalommal, amellyel nincs felruházva, s minden törvénysértést ki kell vizsgálni.

Li a kormányzati munka átláthatóságának növelését ígérte, és szükségesnek nevezte "demokratikus elemek beépítését és agytrösztök bevonását a döntéshozatali mechanizmusba". Elkötelezte magát a tisztakezűségnek és a mértékletességnek a kommunista párt által előírt nyolcpontos előírásai, valamint a központi kormány takarékossági programjának végrehajtása mellett.

A korrupció elleni harccal kapcsolatban Li Ko-csiang kijelentette: a kormány zéró toleranciát hirdetett. Mint mondta, bárkinek, aki bűnös - bármilyen (hatalmi) szinten legyen is -, szigorú eljárásra és büntetésre kell számítania.

Kínában az évente egyszer ülésező ONGY és annak kéthavonta összehívott állandó bizottsága felügyeli és ellenőrzi az államtanács, vagyis a kormány, a legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség munkáját. A teljes törvényhozás háromezer képviselője és a népfront országos bizottságának több mint kétezer, szavazati joggal nem rendelkező tagja idén tíz napon át folytatja munkáját plenáris ülésekkel és panelmegbeszélésekkel. A kínai belpolitika legfontosabb eseménye idején számos tájékoztatót tartanak országos hatáskörű szervezetek és térségek vezetői. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:25 ]
A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. "A...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:27 ]
„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Beolvasás folyamatban