Világ
Több mint 1800 áldozatot követelt a földrengés Nepálban
Betűméret:             

Eddig 1805 halálos áldozatot találtak a nepáli földrengés helyszínén - közölte az ország belügyminisztériuma vasárnap hajnalban.

Az előző napi katasztrófa 1934 óta a legsúlyosabb volt Nepálban; a 7,9-es erősségű földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában lavinákat indított el, és még a szomszédos országokban is szedett áldozatokat. Az első rengést tucatnyi kisebb követte. A friss közlés szerint a sérültek száma 4718.

A földrengésnek három másik országban is voltak halálos áldozatai: Indiában, a Kínához tartozó Tibetben és Bangladesben összesen 61-en haltak meg.

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavina indult el. Vasárnap reggeli közlések szerint az egyik alaptáborban ennek 17 halálos áldozata és 61 sérültje volt. A mentést ott a rossz időjárás is akadályozza, de a sérültek első csoportjával egy helikopter már fel tudott szállni.

A földrengés által leginkább sújtott térségben, a Katmandu-völgyben az éjszakát nepáliak tízezrei töltötték szabad ég alatt a hidegben. A helyieknek áram- és vízhiánnyal is küzdeniük kell.

A katmandui nemzetközi repülőteret reggel újra megnyitották, ez lehetővé tette, hogy meginduljanak a segélyek légi úton.

Külföldi segítség érkezik

Nepál vezetése külföldi segítséget kért a mentéshez és a károk elhárításához. Több ország és szervezet már kilátásba is helyezte támogatását. Az Egyesült Államok egymillió dollárnyi segélyt és egy katasztrófavédelmi egység helyszínre küldését jelentette be. Az Európai Unió, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Norvégia, Franciaország, Monaco és Mexikó is segítséget ígért. Kína 62 emberes kutatócsoportot indított Nepálba. Az Orvosok Határok Nélkül Szervezet közölte, hogy vasárnap négy orvoscsoportot küld Nepálba, India határ melletti térségéből. Azok a humanitárius szervezetek, amelyek Nepálban is rendelkeztek misszióval, azonnal mozgósították ottani aktivistáikat.

Ferenc pápa mély szomorúságát fejezte ki a földrengés miatt, és segítséget kért a nepáliak számára.

A Google cég bejelentette, hogy egyik vezetője, Dan Fredinburg is a halálos áldozatok között van.

A sors fintora, hogy Katmanduban alig egy héttel ezelőtt tartottak nagyszabású nemzetközi találkozót arról, hogyan lehetne védekezni a térségben a földrengések ellen. Ennek egyik résztvevője, a cambridge-i egyetem egyik szeizmológusa vasárnap azt mondta, sejtették, hogy effajta katasztrófák veszélye áll fenn a régióban, de azt nem gondolták volna, hogy ilyen hamar bekövetkezik. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:25 ]
A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. "A...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban