Világ
Verhofstadt: Ciprasz otthon győzött, de Európa többi részén elveszítette hitelét
Betűméret:             

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök otthon győzelmet aratott, de Európa többi részén elveszítette a hitelét - írta az az európai liberálisok európai parlamenti (EP-) frakciójának Twitter-oldalán a képviselőcsoport vezetője, Guy Verhofstadt vasárnap este .

A volt belga kormányfő a Dire Straits Money for Nothing című slágerére utalva a mikroblog oldalon úgy vélekedett, hogy a "pénz semmiért cserébe" csak a dalban létezik, a görög miniszterelnöknek pedig bizonyítania kell, hogy az ajánlatok puszta elutasításánál többre is képes.

"Ezzel nincs vége. Most Ciprasznak komoly reformcsomagot kell javasolnia írásban. Ha megteszi, az uniós vezetőknek kell adniuk neki egy második esélyt" - írta Verhoftadt. A liberális politikus hozzátette azt is: "a következő héten ki fog derülni, hogy Ciprasz megoldásokat kínáló vezető vagy önálló gondolatokkal nem rendelkező hamis próféta".

Verhofstadt a frakció által kiadott közlemény tanúsága szerint úgy vélekedett: a nemek győzelme, a reformcsomag elutasítása sok bizonytalanságot szül, és akaratlanul is Görögország távozásához vezethet az euróövezetből. A politikus úgy értékelte a népszavazás eredményét, hogy a görögök az adóemelésen és nyugdíjcsökkentésen alapuló csomagra mondtak nemet, de ez egyben megnyithatja annak lehetőségét, hogy valódi, mélyreható reformok valósuljanak meg, s helyreálljon Görögország versenyképessége. Verhofstadt arra is kitért, hogy a csomagnak nem a hétköznapi görögöket kellene célba vennie, hanem fel kellene számolnia a görög társadalomban meglévő klientúrarendszert, a korrupciót, s gyökeresen csökkentenie kellene a kormányzat költségeit.

"Görögország jövőjénél több forog kockán. Európa jövőjéről van szó" - húzta alá a politikus.

A közlemény idézte Sylvie Goulard, aki a liberálisok vezetője az EP gazdasági bizottságában. Ő úgy vélte: Ciprasznak az Európai Parlament plénuma előtt kellene ismertetnie javaslatait. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:25 ]
A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. "A...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban