Világ
Horvátország a győzelem és a hálaadás napját ünnepli
Betűméret:             

Horvátország lobogójának ünnepélyes felvonásával, a közjogi méltóságok jelenlétében kezdődött meg szerdán Kninben a Vihar hadművelet 20. évfordulójára rendezett központi állami ünnepség.

Reggel hat órakor ezer békegalambot indítottak útjára Kninből Vukovárra és ugyanabban az időben Vukovárról Kninbe, annak a 211 katonának az emlékére, akik életüket vesztették a Vihar hadműveletben.

A húsz évvel ezelőtti hadműveletben a horvát hadsereg visszafoglalta a horvátországi szerb szakadárok kezén lévő terület nagy részét és annak fővárosát, Knint. A katonai akciót követően a Duna menti elfoglalt területeket (Kelet-Szlavónia, Baranya és Nyugat-Szerémség) is egyesítették Horvátországgal. Ezeket már békés úton, az ENSZ felügyelete mellett, s ez utóbbi folyamat 1998. január 15-ig tartott.

A katonai tiszteletadással rendezett szerdai ünnepségen részt vett Kolinda Grabar-Kitarović államfő, Zoran Milanović kormányfő és Josip Leko házelnök. A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak az egyházak képviselői, valamint több más politikus is. Számítások szerint százezer ember fordul meg a nap folyamán a történelmi városban.

A zászlófelvonás után a knini királyi várban az államfő és a házelnök leleplezi a független Horvátország első elnökének, Franjo Tuđmannak az emlékére állított műalkotást. Ezt követően közös díszfelvonulásra kerül sor, amelyen részt vesznek a közjogi méltóságok, a katonai veteránok egyesületei és a háború áldozatainak hozzátartozói is.

Még a délelőtt folyamán ünnepi szentmisét celebrálnak az elhunyt és eltűnt áldozatok emlékére a Horvát Keresztény Fogadalom Nagyasszonya templomában.

Az állami ünnepséget számos kulturális műsor és múzeumi kiállítás-megnyitó kíséri, este pedig koncerteket tartanak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban