Világ
Franciaország befogadja a menekülteket
Betűméret:             

"A háború, üldöztetés, kínzás, elnyomás elöl menekülőket be kell fogadni" Franciaországban - mondta vasárnap Manuel Valls francia miniszterelnök a nyugati-franciaországi La Rochelle-ben.

"Minden egyes menedékkérelmet meg kell vizsgálni, mégpedig gyorsan" - hangsúlyozta Valls. "A migránsokat méltósággal, ellátva, odafigyeléssel kell kezelni" - tette hozzá.

"A mi dolgunk az, hogy hosszú távú, az emberségesség, a felelősség és a határozottság értékein alapuló válaszokat találjunk" - hangsúlyozta Valls.

A francia kormányfő beszédében idézte a New York-i Szabadság-szobor (amelyet Franciaország ajándékozott az Egyesült Államoknak) talapzatán olvasható feliratot: "Adjátok nekem a szegényeiteket, a kimerültjeiteket, akik szoros sorokban arra vágynak, hogy szabadon élhessenek, a túlzsúfolt partvidékeitek nyomorát, küldjétek hozzám a vihar által kisemmizetteket. Fényemmel megvilágítom nekik az aranykaput".

Valls ezt követően az illegális gazdasági bevándorlással szemben viszont határozott fellépésre szólított fel, s úgy vélte, hogy az Európát jelenleg sújtó menekültválságot a menekültjog európai harmonizálásával kell megoldania Párizsnak és Berlinnek.

A francia miniszterelnök hétfőn Calais kikötővárosába látogat, ahol mintegy 3 ezer külföldi él illegálisan felállított sátortáborokban arra várva, hogy a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva, átjusson a túlsó partra. A szigorú francia bevándorlási politikai miatt ugyanis a migránsok között az a vélekedés terjedt el, hogy Nagy Britannia szívesebben fogadja be a menekülő külföldieket, mint Franciaország.

A Le Figaro című konzervatív napilap csütörtökön azt írta, hogy Franciaországban a korábbi évekhez képest eddig nem növekedett a menedékkérők száma, de az Európai Uniót sújtó menekülthullám enyhítésére az ország két év alatt befogadna mintegy 9300 menekültet, de csak abban az esetben, ha a többi uniós tagállam is hasonló felajánlásokat tesz.

Az első fél évben 32 ezren, elsősorban szudáni, eritreai és iraki keleti keresztény kért menekült státust Franciaországban, s a kormány becslései szerint a kérelmek száma idén sem haladja meg a tavaly regisztrált 64 ezret. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban