Világ
Frontex-vezető: hamis szíriai útlevelekkel jutnak be migránsok az Európai Unióba
Betűméret:             

Szíriai útleveleket hamisító hálózat működik Törökországban, hogy segítse a migránsok bejutását az Európai Unióba - mondta kedden Fabrice Leggeri, a Frontex, az Európai Unió határvédelmi támogató ügynökségének vezérigazgatója.

"Vannak jelenleg olyan emberek Törökországban, akik azért vásárolnak hamis szíriai útlevelet, mert természetesen megértették, hogy milyen előnyei vannak ennek, hiszen a szíriaiak megkapják a menekült státuszt minden uniós tagállamban" - fogalmazott a Frontex vezetője az Europe1 francia kereskedelmi rádióban.
"A hamis szíriai útlevéllel rendelkezők általában tudnak arabul. Észak-Afrikából vagy a Közel-Keletről származnak, de inkább gazdasági migránsnak tekintendők" - tette hozzá.
A Frontex vezetője szerint a hamis útlevelekkel való kereskedés egyelőre azonban nem jelent veszélyt az EU biztonságára. "Jelenleg nincs olyan tény, amely alapján azt mondhatnánk, hogy a potenciális terroristák így jutnak be Európába" - hangsúlyozta, mindamellett óvatosságra intett valamennyi határon.
Leggeri megismételte azt a felhívását, hogy több határőrre lenne szükség az EU görögországi határán a migránsok regisztrálására, mielőtt azok belépnek a schengeni övezetbe.
"Az áradattal szemben a regisztrációs rendszer leterhelt, így nem regisztrálnak valamennyi migránst. Az állampolgárságokról van fogalmunk (a hatóságoknak), de nincs átfogó képünk arról, hogy ki lép be (az EU-ba) és mi valójában ezeknek a migránsoknak a profilja" - hívta fel a figyelmet.
A Frontex vezetője Angela Merkel német kancellárhoz hasonlóan arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az Európába érkező migránsokat nem sikerült igazságosan elosztani a tagállamok között, akkor a schengeni övezet léte is veszélybe kerülhet.
"Ezt a veszélyt kezdjük érezni mindennap. Látjuk, ahogy a rendőri ellenőrzések megerősödtek a belső határokon (a schengeni övezet tagállamai között)" - mondta. "Amennyiben a külső határokat nem sikerül a tagállamoknak szolidáris módon kezelniük, megvan annak a kockázata, hogy minden egyes ország elkezdi újra ellenőrizni a nemzeti határait, ami pedig nem lesz hatékonyabb" - tette hozzá.
A Frontex kedden Varsóban ismertetett legújabb adatai szerint Görögországba egyedül az elmúlt héten több mint 23 ezren érkeztek tengeri úton. Ez az adat közel ötven százalékkal több, mint az előző heti volt. Az uniós ügynökség tudomása szerint a szerb-magyar határra 9400 menedékkérő érkezett az elmúlt héten.
Leggeri a varsói közleményben az osztrák A4-es autópályán egy furgonban talált 71 holttestre és további 55, a Földközi-tengerbe fúlt menekültre utalva "fekete hétnek" nevezte az elmúlt hetet. "A Frontex továbbra is mindent meg fog tenni, hogy minél több életet megmentsen" - tette hozzá. A múlt héten 5400 embert mentettek ki a Földközi-tengeren, Líbia és OLaszország között hánykódó hajókról a Triton nevet viselő művelet keretében.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) ugyancsak kedden tett közzé friss adatokat az Európába irányuló menekültáradatról. Eszerint az év első nyolc hónapjában 350 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren, ebből 235 ezren Görögországban, mintegy 115 ezren Olaszországban értek partot. Idén eddig 2643-an vesztették életüket az IOM adatai szerint. Tavaly egész évben 3500 körül volt a halálos áldozatok száma. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban