Világ
Szlovéniában keres biztonsági őröket egy német vállalat
Betűméret:             

A Németországban kialakult migránsválság kezelésére Szlovéniában is biztonsági őröket keres egy német vállalat - írta a szlovén sajtó hétfőn.

A németországi menekültszállások védelmét ellátó Pond vállalat a növekvő migrációs nyomás miatt 9000 új munkahelyet hirdetett meg több országban, köztük Szlovéniában is, amiből a szlovén média arra a következtetésre jutott, hogy Németország nem fogja a közeljövőben lezárni határait.

Ljubljana ugyanakkor nagy figyelemmel kíséri a régióban zajló eseményeket. Főleg attól tart, hogy Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt, és ebben az esetben a Horvátországba érkezett migránsok Szlovénia felé veszik az irányt.

Ranko Ostojić horvát belügyminiszter korábbi kijelentését, hogy - amennyiben Magyarország a jövőben nem engedi be a migránsokat a területére, Horvátország Szlovénia felé irányítja őket, és erről operatív szinten már megállapodás született a szlovénekkel - nem erősítette meg a szlovén kormány, csupán annyit közölt, hogy erről még tárgyalnak.

A szeptember közepén rövid időre Szlovéniát is sújtó migránsválság tapasztalatai alapján - amikor Horvátországból 4000 bevándorló lépte át a Harmica és Bregan közötti határt - több újságíró is felvetette, hogy Ljubljana mennyire van erre felkészülve.

A Delo című ljubljanai napilap hétfőn arról írt, hogy Szlovénia továbbra is hatékonyan kívánja ellenőrzi a schengeni övezet határát, ahol (a szlovéniai szakaszon) jelenleg 2300 rendőr áll szolgálatban, azaz a szlovén rendőrség teljes létszámának harmada.

Egy meg nem nevezett szlovén rendőrségi forrásra hivatkozva a lap azt írta, hogy a rendőrséget személyi állományának alacsony létszáma és technikai felszereltsége nem teszi alkalmassá a feladat ellátására.

A forrás szerint a szlovén-horvát határon, amely egyben a schengeni övezet külső határa, a "teljesítőképesség felső határát" súrolják lehetőségeik, amelyek újabb migránshullám érkezése esetén "néhány napon vagy akár órán belül is kimerülnek". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tanúskodni hívta Joe Biden elnököt az ügyében zajló kongresszusi vizsgálatot vezető republikánus képviselőházi bizottsági elnök, James Comer pénteken. A republikánus politikus levélben kérte fel részvételre az elnököt arra, hogy a hivatali eltávolítási eljárás (impeachment) elindításáról szóló vizsgálat...
2024. MÁRCIUS 29.
[ 7:27 ]
Bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között - közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön a Telegram-csatornáján. Az SZK szerint a támadás...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 16:46 ]
A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Beolvasás folyamatban