Világ
Nyugat-balkáni Alapot hoznak létre a visegrádiak Prágában
Betűméret:             

Nyugat-balkáni Alapot hoz létre novemberben Prágában a négy visegrádi ország (V4) - jelentette be Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában.

"A jövő hónapban éppen itt Prágában találkoznak a külügyminiszterek, V4-ek és Nyugat-Balkán formátumban. Itt Prágában fog megalakulni a Nyugat-balkáni Alap, amelynek székhelye Tiranában lesz. Az alap célja támogatást nyújtani a régió országainak a polgári társadalom és az emberi kapcsolatok megszilárdítása terén a Nyugat-Balkán országaiban" - mondta sajtóértekezletén a cseh kormányfő azt követően, hogy tárgyalásokat folytatott kollégájával Edi Rama albán miniszterelnökkel.

Az MTI diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia -, valamint a nyugat-balkáni térség államai külügyminisztereinek találkozóját november 12-13-án rendezik meg Prágában. A találkozó fő témája a V4-ek és a Nyugat-Balkán együttműködésének a megerősítése lesz.

Csehország és Albánia kedden Prágában öt együttműködési megállapodást írt alá, amelyek egyebek között a társadalombiztosítást, az oktatásügyet és az idegenforgalmat érintik.

Edi Rama rámutatott, hogy az albániai idegenforgalom folyamatosan erősödik, és megállapította, hogy évről-évre növekszik az Albániába látogató cseh turisták száma is.

Bohuslav Sobotka szerint a cseh-albán kapcsolatok egyre dinamikusabban fejlődnek, és a cseh cégek új lehetőségeket kapnak albániai tevékenységükhöz, elsősorban az albán közlekedési infrastruktúra és az energiaipar fejlesztése terén. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint Izrael biztonságának szavatolása a közel-keleti térség békéjének alapvető feltétele, de véget kell vetni a Gázai övezetben dúló konfliktusnak is. Sunak, aki hétfőn a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatást az Izrael ellen szombat éjjel végrehajtott iráni...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 18:34 ]
Négy izraeli katona sebesült meg robbanások következtében, miután behatoltak Libanon déli részébe – közölte hétfőn a Hezbollah libanoni síita szervezet. Közleményük szerint az akciót Tál Iszmádl településnél, a határ közelében, robbanószerkezetekkel hajtották végre. Hozzátették továbbá, hogy két hullámban...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 18:13 ]
A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, valamint a nyugat-balkáni migrációs útvonalakon csökkent, ugyanakkor a többi, különösen a nyugat-afrikai és a Földközi-tenger keleti medencéjének migrációs útvonalain jelentősen, 510 és 109 százalékkal növekedett az illegális határátlépések száma az első...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 15:23 ]
Beolvasás folyamatban