Világ
Iszlámellenes tüntetések Európa-szerte
Több városban a tolerancia és a menekültek megsegítése mellett is tüntettek
Betűméret:             

A bevándorlásellenes Pegida német mozgalom kezdeményezésére iszlámellenes tüntetéseket tartottak szombaton Európa-szerte. Több városban párhuzamosan a tolerancia és a menekültek megsegítése, befogadása mellett is tüntettek, jelenti a Tanjug.

Franciaországban, Lengyelországban, Cehországban és Hollandiában is az utcára vonultak az iszlám- és bevándorlásellenes mozgalom követői.

Bevándorlás-ellenes tüntetés volt szombaton a dél-morvaországi Brünnben, ahol mintegy 500 résztvevője volt az akciónak. Incidensekre a kora esti órákig nem került sor.

Drezdában is néhány ezer ember tüntetett az iszlám és a bevándorlók ellen. A 2014-ben Drezdában alakult Pegida mozgalom hívei mellett a csoport ellenzői is az utcákra vonultak, s a toleranciára szólítottak fel.

A Pegida követői a nagy-britanniai Birminghamben is felszólaltak a menekültek és a bevándorlás ellen. Ebben a városban is tartottak ellentüntetést.

Amszterdamban szintén párhuzamosan vonultak az utcákra a Pegida követői és ellenzői is. A holland rendőrség néhány személyt előállított.

Prágában összeverekedtek a két csoport tagjai

Mintegy 3000-4000 személy vett részt Prágában az iszlám európai terjedése és a bevándorlás elleni tüntetésen, sokan cseh zászlókkal és iszlámellenes, bevándorlás-ellenes feliratokat tartalmazó traszparensekkel jelentek meg. A cseh fővárosban ugyanakkor néhány száz ember a tolerancia és a menekültek megsegítése, befogadása mellett tüntetett szombat délután.

Az utcákon nagy számban jelen lévő rendőrség igyekezett megakadályozni az összetcsapásokat, azonban a két tüntető csoport tagjai mégis összeverekedtek, üvegekkel és kövekkel dobálták egymást, míg a rendőrség szét nem válaszotta őket. A prágai rendőrségi szóvivő szerint hat személyt őrizetbe vettek.

A tüntetés szónokai élesen bírálták a kormányt, hogy alábecsüli az ellenőrizetlen migráció következtében kialakult helyzetet és nem foganatosított megfelelő intézkedéseket az ország, a lakosság védelmére. Kemény bírálatokat kapott Angela Merkel német kancellár és migrációs politikája is.

Iszlámellenes tüntetőket vettek őrizetbe Calais-ben

Iszlámellenes és idegengyűlölő tüntetésre gyűlt össze körülbelül százötven ember az észak-franciaországi Calais-ban, a rendőrség azonban beavatkozott, húsz embert őrizetbe vett.

A tüntetők a bevándorlásellenes Pegida német mozgalom francia csoportjának tagjai voltak. Utcára vonultak annak ellenére is, hogy szerdán a francia belügyminiszter betiltott minden olyan tüntetést, amely megzavarhatja a közrendet.

A tüntetők francia nemzeti lobogót vittek magukkal, és különféle transzparenseket emeltek a magasba olyan feliratokkal, mint "Kifelé a migránsokkal!" vagy "Ez a mi lakhelyünk".

A Pegida mozgalom január 23-án szólította fel híveit, hogy február 6-án tüntessenek iszlámellenes álláspontjuk mellett. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Az izraeli hadsereg (IDF) három fronton harcol szerdán, a gázai háború százhetvenharmadik napján: a Gázai övezetben, Ciszjordániában és a libanoni, északi határnál. Az IDF szóvivőjének jelentése szerint tovább folytatódnak a harcok az övezet északi részén, a Gáza városban fekvő Sifa kórház területén....
2024. MÁRCIUS 27.
[ 14:08 ]
A hatóságok kedden helyi idő szerint az esti órákban leállították a kutatást Baltimore-i hídomlásban eltűnt hat ember után, akiket feltételezett halálos áldozatnak nyilvánítottak. Kedden kora hajnalban a Baltimore-i öböl fontos hídja, a Francis Scott Key Bridge pillanatok alatt omlott össze, miután nekiütközött egy...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:42 ]
Beolvasás folyamatban