Világ
Schulz: Sem az EU, sem az USA "nincs felkészülve" Trump elnökségére
Betűméret:             

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve Donald Trump esetleges amerikai elnökségre.

"Sem Európa, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve egy olyan elnökre, akinek az én szememben, semmilyen nemzetközi tapasztalata nincsen" - mondta szombaton a német politikus az I-télé francia hírtelevíziónak adott interjúban.

"Trump olyan emberekhez tartozik, amilyeneket jól ismerünk Európában is, akik bármit megtesznek bűnbaknak, de soha nem szolgálnak konkrét megoldással" - mondta Schulz, párhuzamba állítva az Európai Unióban tapasztalható "vad populizmust" a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsának javaslataival.

Trump kezeiben "azon politikai és katonai eszközök ereje, amelyekkel az Egyesült Államok rendelkezik, lehetőséget teremtenének számára valós opciókra nagyon veszélyes döntésekhez" - tette hozzá Martin Schulz. Az Európai Parlament Elnöke egyértelműen jelezte, hogy Hillary Clinton demokrata jelöltet, volt külügyminisztert támogatja.

Martin Schulz - aki vezető európai szociáldemokrata politikusok találkozóján tartózkodik Párizsban - bírálta a francia Nemzeti Frontot is, amely álláspontja szerint bűnbakok sokaságára mutogat, de semmilyen megoldást vagy konkrét javaslatot nem fogalmaz meg.

"A Nemzeti Front olyan párt, amely megjelöli a felelősöket, a bűnbakokat: a bevándorlókat, a kormányt, Kelet-Európát, az európaiakat, a németeket, bárkit" - fogalmazott a német politikus. "Amikor viszont konkrétan feltesszük a kérdést a megoldásokról, a gyáráthelyezések vagy a tisztességtelen piaci verseny ellen, teljes csend, semmi (válasz)! - tette hozzá.

"Vajon ismerik a Nemzeti Front konkrét javaslatait ezekre a problémákra? Hol vannak ennek a pártnak a konkrét javaslatai? - tette fel a kérdést Martin Schulz, aki szerint Marine Le Pen párjának az előretörése az elmúlt évek választásain nem annyira jelentős, mint amilyennek látszik.

A tavaly decemberi regionális választásokon a Nemzeti Front 58 százalékos részvétel mellett a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a második fordulóban - emlékeztetett az Európai Parlament elnöke. "Ez összességében a francia lakosság 15-16 százaléka, ami arra utal, hogy a franciák 84-85 százaléka más pártokra szavazott" - mondta Martin Schulz.

A migránsválságról az Európai Parlament elnöke megjegyezte, hogy "elfogadhatatlan, de nagyon is szimbolikus, hogy néhány uniós tagállam a szolidaritás helyett a deszolidaritást választotta". Véleménye szerint a menekültek helyzete nem vált volna válságossá, ha mind a 28 tagállam részt vállalt volna a menekültek elosztásában és nem csak öt ország vállalta volna magára egymillió ember ellátását.

"A válságot azok az ember teremtették, akik azzal vádolják Európát, hogy válságban van" - hangsúlyozta Martin Schulz. "Ha a 28 nem tud megoldást találni, akkor azok között kell megoldást találni, akik hajlandók részt venni benne" - tette hozzá. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban