Világ
Kitört migránsok: Elkezdték visszaterelni őket Görögországba
Betűméret:             

Elkezdték visszaküldeni Görögországba azokat a migránsokat, akik hétfőn, elhagyva a görög-macedón határon fekvő idomeni sátortábort, a határkerítést megkerülve, egy áradó folyón átkelve bejutottak Macedóniába - közölte egy macedón rendőrségi forrás.

Azt nem részletezte, hogyan küldik vissza Görögországba a több száz embert. Ivica Bocevski, Gjorge Ivanov macedón elnök szóvivője a történteket "nagyméretű illegális határátkelésre tett kísérletnek" nevezte, és hangsúlyozta, hogy Macedónia "nem fogja engedni a balkáni útvonal újbóli megnyitását". "Le van zárva" - jelentette ki.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter közben dicsérte a macedón hatóságok munkáját. Úgy fogalmazott, hogy miközben Macedónia nem tagja az Európai Uniónak, sokkal jobban védi stabilitását, mint egyes uniós országok.

Hétfőn - a határátlépő menedékkérőket kísérő - több tucat, a macedón hatóságok szerint mintegy 80 újságírót és fotóriportert vettek őrizetbe.

A macedón rendőrség határsértéssel gyanúsította meg őket. Sokukat este 10 óráig tartottak őrizetben, azután bírság ellenében elengedték őket.

A macedón belügyminisztérium szóvivője azzal indokolta az újságírók viszonylag lassú elengedését, hogy az aktivisták és olykor a menedékkérők is újságíróknak adják ki magukat, ezért mindenkit egyesével ellenőriztek.

Előállították az MTI fotóriporterét is, aki elmondta: a rendőrség közölte az újságírókkal, hogy 260 eurós bírság ellenében elhagyhatják Macedóniát, ahova fél évig nem térhetnek vissza. A rendőrség szerint a bírságot ki nem fizetők elhúzódó bírósági eljárásra, majd annak végén még komolyabb bírságra számíthatnak.

Az MTI munkatársa azt is elmondta: két kisebb folyón átkelve követte a tömeget, és a második folyó átlépése után nem jelezte semmi, hogy macedón területre léptek volna, ezért az újságírók tudtukon kívül keresztezték a görög-macedón határt. (MTI, atv.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban