Világ
A nemek győztek az EU-Ukrajna társulási szerződés ratifikálásáról kiírt holland népszavazáson
Betűméret:             

Jelentős fölénnyel győztek az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ellenzői az egyezmény ratifikálásáról kiírt hollandiai népszavazáson a csütörtökön közzétett, véglegesnek tekinthető eredmények szerint.

Az ANP holland hírügynökség 99 százalékos feldolgozottság után azt jelentette, hogy a szavazók 61,1 százaléka elutasította, míg 38,9 százalékuk támogatta a megállapodást.

A szavazásra jogosultak 32,2 százaléka járult az urnák elé, így érvényesnek számít a társulási szerződésről szóló, véleménynyilvánító referendum. Hollandiában a népszavazás csak akkor érvényes, ha a választók több mint 30 százaléka részt vesz rajta.

A hivatalos végeredményt jövő kedden hozza nyilvánosságra a választási bizottság.

A népszavazás nyomán a megállapodás ratifikálását újra kell tárgyalnia a törvényhozásnak, jóllehet az eredménynek a döntéshozókra nézve kötelező hatálya nincs.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerda este kijelentette, kormánya nem hagyja figyelmen kívül, ha érvényes referendumon győznek a nem szavazatok. Elmondta, hogy ebben az esetben felülvizsgálnák az egyezmény ratifikálásáról szóló döntést.

Geert Wilders, a Szabadságpárt populista vezetője ugyanakkor üdvözölte eredményt. "Úgy tűnik, hogy a hollandok nemet mondtak az európai elitre és az Ukrajnával kötött szerződésre, ez az EU végének kezdete" - mondta.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a referendum eredménye ellenére a társulási egyezmény ideiglenes jelleggel továbbra is hatályos, azt az unió másik huszonhét tagállama már ratifikálta. "Tudomásul vettem a holland népszavazás eredményét (...) Az ügyben továbbra is kapcsolatban leszek Rutte kormányfővel, mivel tudnom kell, hogy milyen következtetésekre fog jutni ő és a kormánya a referendum nyomán, és mik a szándékaik" - közölte Tusk.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy Jean-Claude Junckert, a brüsszeli testület elnökét elszomorította a holland népszavazás eredménye. Sajtótájékoztatóján az illetékes kiemelte, hogy a referendum mindazonáltal nincs kihatással a társulási szerződésre. "A bizottság továbbra is erősen elkötelezett az Ukrajnával fenntartott kapcsolatai fejlesztése iránt" - mondta Szkínász.

Három holland euroszkeptikus szervezetnek sikerült elérnie - több mint 400 ezer támogató aláírás megszerzésével -, hogy referendumot írjanak ki a kérdésről.

Elemzők szerint a referendum semmiképpen nem vonhatja maga után a társulási szerződés felbontását. A társulási megállapodás ellenzőinek győzelme azonban komoly politikai kihívást jelent az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia számára.

Petro Porosenko ukrán elnök csütörtöki videóüzenetében kijelentette: a hollandiai népszavazás szervezőinek valódi célja az volt, hogy támadást intézzenek Európa egysége, az európai értékek kiterjesztése ellen. Porosenko hangsúlyozta, hogy mivel a referendum nem kötelező érvényű volt, eredménye "stratégiailag nem jelent akadályt Ukrajna Európába vezető útján".

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter újságírók előtt szintén azt emelte ki, hogy a népszavazás eredménye nincs hatással a társulási egyezmény gyakorlati alkalmazására. Hozzátette, hogy Kijev változatlanul folytatja együttműködését az illetékes brüsszeli szervekkel.

A hollandiai népszavazás rávilágított arra, hogy az európaiak miként viszonyulnak az ukrán politikai rendszerhez - mondta Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a Kreml a népszavazást Hollandia belügyének tekinti, de úgy vélte, a referendum eredménye megmutatta, hogy a holland polgároknak "problémái" vannak az ukrán társult tagsággal, és kimutatták az azzal kapcsolatos "bizalmatlanságukat". Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ állami hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy Oroszország semmilyen formában nem befolyásolta a népszavazást. Rámutatott, hogy az ukrán kormány ezzel ellentétben "masszív kampányt" folytatott.

"Rossz jelzés" a holland népszavazás eredménye - vélte Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel miniszter. Szerinte a hollandok döntése az EU-val szembeni bizalmatlanságot jelzi. Hozzátette, Lengyelország mindent meg fog tenni azért, hogy megtalálja az utat ahhoz, hogy "a társulási szerződést valamilyen formában az egész Európai Unió területén elfogadják". Lengyelország a szomszédos Ukrajna európai integrációjának egyik legharcosabb támogatója, nem utolsósorban Varsónak az orosz befolyás növekedésétől való félelme miatt.

Dalia Grybauskaite litván elnök szerint "senki sem állhat Ukrajna Európába vezető útjában, mert Ukrajna mindig is Európában volt, és ott is marad". Hangsúlyozta: "Litvánia és egész Európa az ukránok oldalán áll majd".

Csalódást keltő a hollandiai népszavazás eredménye, ugyanakkor Magyarország elkötelezett Ukrajna európai közeledése mellett - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke csütörtökön az MTI-nek Hágából telefonon nyilatkozva. - Hatalmas csalódás a holland népszavazás eredménye, a megállapodás ratifikálását elutasító referendum azt mutatja, hogy Európa egyre kevésbé érzékeny az ukrán helyzetre, s ez az ukrajnai reformokra is rossz hatással lehet - közölte Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szerint a "holland EU-ellenes erők által kiprovokált és az ottani idegenellenes szélsőjobboldal által támogatott referendum nyilvánvalóan nem az egyébként már minden EU-tagállam által elfogadott és ratifikált ukrán társulási szerződésről szólt, hanem valójában az európai integrációra, a szolidaritásra, közös értékeinkre mondott nemet". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:25 ]
A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. "A...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban