Világ
Török miniszter: Ankara teljesítette az uniós vízumliberalizációs akcióterv előírásait
Betűméret:             

Törökország teljesítette az uniós vízumliberalizációs akcióterv előírásait, a felek közti megállapodásban foglaltak tisztességtelen elhalasztása ezért elfogadhatatlan - jelentette ki Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter csütörtökön Strasbourgban.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető leszögezte, országa nem fogja módosítani a terrorizmus elleni harccal foglalkozó törvényét. Mint mondta, korábban nem volt róla szó, hogy Brüsszel a jogszabály megváltoztatásához kötné a vízummentesség megadását.

"Szeretnénk, ha folytatódna a folyamat, elfogadhatatlan lenne Törökország számára, ha tisztességtelenül elhalasztanák (a vízumliberalizációt)" - közölte Bozkir, aki az előző napon Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével tárgyalt Strasbourgban.

A miniszter hangsúlyozta, a török hatóságok Recep Tayyip Erdogan elnök utasításainak megfelelően fognak eljárni. Az államfő a múlt héten kijelentette, nem fogják megváltoztatni az unió által vitatott törvényt, ami pedig az uniós vízumkényszer eltörlésének egyik feltétele. Hozzátette: "sajnálom, de akkor külön utakon járunk, mi a mienkén, az EU is a sajátján".

Erdogan korábban arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy Ankara elállhat a migrációs megállapodásban foglaltak teljesítésétől, amennyiben Brüsszel "nem tartja be az ígéreteit".

Az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízummentesség megadásáról 2013 óta zajló tárgyalásokat. Törökország eddig 67 feltételt teljesített a 72-ből. Az Európai Bizottság az előző héten javaslatot tett rá, hogy oldják fel a vízumkötelezettséget, ha a török fél teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét.

Sokan attól tartanak, hogy amennyiben az Európai Unió nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, a török államfő válaszlépésként megnyitja a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szankciókat jelentett be Irán ellen csütörtökön a brit és az amerikai kormány az Izrael ellen múlt szombaton végrehajtott támadás miatt. A közösen kidolgozott és bevezetett intézkedéscsomag elsősorban az iráni fegyveres erők irányító testületeit, magas rangú vezetőit és kiszolgáló intézményeit érinti. ...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 17:39 ]
A horvát alkotmány szerint az kaphat kormányalakításra szóló mandátumot, aki 76 támogatói aláírást tud szerezni a parlamentben - írta Zoran Milanović horvát államfő csütörtökön közösségi oldalán. Kiemelte: az új parlamenti többség létrehozásáról szóló megbeszélések folyamatban vannak, és mindenkinek,...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 17:36 ]
A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben - közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:28 ]
Beolvasás folyamatban