Világ
Donald Trump országos népszerűségben átvette a vezetést Hillary Clintontól
Betűméret:             

Országszerte három ponttal vezet Hillary Clinton előtt Donald Trump a Fox televízió által készíttetett felmérés szerint.

A republikánusokhoz közelállónak mondott Fox felmérését a többi rivális televíziós csatorna és a közszolgálati rádió is idézi, a közvélemény-kutatás ugyanis elemzők szerint trendváltozást jelenthet. A felmérést a Fox felkérésére az Anderson Robbins kutatóintézet készítette, s eszerint Trump jelenleg országosan 45-42 százalék arányban vezet Clinton előtt. Egy hónappal ezelőtt a szintén a Fox által készíttetett felmérés szerint még Clintoné volt a vezetés, méghozzá jelentős arányban: a demokraták esélyes elnökjelöltje akkor 48 százalékos támogatottságnak örvendett, a republikánus elnökjelölt 41 százalékos támogatottságával szemben.

A felmérés szerint Trump támogatottsága nagyrészt a nem egyetemi végzettségű, fehér amerikaiak körében nagy: e társadalmi rétegben népszerűsége 61 százalékos, míg ennek a csoportnak csak a 42 százaléka rokonszenvezik Clintonnal. A felmérés egyik érdekes eredménye: Trump a fehér női választók körében is népszerűbb - 47:38 százalékos arányban - Hillary Clintonnál, annak ellenére, hogy a sajtó Clinton mellett kampányoló része éppen Trump állítólagos nőellenességét igyekszik hangsúlyozni. Hillary Clinton ugyanakkor az afroamerikaiak és a spanyolajkúak körében jóval népszerűbb Trumpnál. A felmérést készítők rákérdeztek a két elnökjelölt által képviselt morális értékekre is. Kiderült, hogy a választók sem Clintonban, sem Trumpban nem bíznak igazán. Hillary Clintonról 66 százalékuk azt gondolja, hogy nem tisztességes és nem megbízható, és Trumpnak is csak parányival jobb a megítélése: a megkérdezettek 57 százaléka szerint nem tisztességes. A választók 71 százalékának az a meggyőződése, hogy Clinton "képes bármire, hogy ő legyen az elnök", míg Trumpról a megkérdezettek 65 százaléka gondolja ezt.

A felmérés másik érdekes eredménye, hogy Hillary Clinton vetélytársával, Bernie Sandersszel szemben Donald Trump veszítene, az elnökjelöltségért folyó küzdelem jelenlegi állása szerint. A vermonti szenátor szavazóinak tíz százaléka nyilatkozta azt, hogy amennyiben nem Sanders a párt elnökjelöltje, a novemberi választáson átszavaz majd Trumpra.

Közben a Politico című lap arról közölt elemzést, hogy Hillary Clinton kampánycsapata egyelőre még csak keresi, hogy milyen reklámspotokkal támadja Trumpot, akit - a Politico elemzése szerint - elég nehéz beskatulyázni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:25 ]
A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. "A...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban