Világ
Merkel: Németország nehéz szívvel gyászol
Betűméret:             

Németország nehéz szívvel gyászolja a müncheni lövöldözés áldozatait - mondta Angela Merkel kancellár szombaton Berlinben.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kormánya nevében kifejezte együttérzését a szeretteiket gyászoló embereknek és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

Hangsúlyozta: a hatóságok mindent megtesznek az eset feltárásáért és mindent elkövetnek azért is, hogy kiderítsék, miként radikalizálódott a hétfői würzburgi iszlamista támadás "menekültként érkezett" elkövetője.

Mindkét eset olyan helyen történt, ahol "bármelyikünk lehetett volna", ezért "mindenkit meg tudok érteni", aki ma szorongva közelít nagyobb csoportosulásokhoz és a kérdés jár a fejében, hogy biztonságban van-e - mondta a kancellár.

Ilyen helyzetekben bizakodással tölthet el a biztonsági szervek professzionális munkája és a lakosság segítőkészsége - tette hozzá, kiemelve: München megmutatta, hogy Németország legnagyobb ereje a szabadság és a kiállás egymásért.

A külföldről érkezett támogató és részvétnyilvánító üzenetekről szólva hangsúlyozta, hogy "sok barátunk van az erőszak és a terror elleni harcban".

Péntek este Münchenben egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár egy illegálisan tartott fegyverrel agyonlőtt 9 embert, majd végzett magával.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szombaton berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az elkövető szülei menedékkérőként érkeztek az országba a 90-es évek végén. A Németországban született elkövető iráni származása révén síita muszlim lehetett, viszont utóneve David, ami inkább arra utalhat, hogy keresztény volt. Más jelek is ebbe az irányba mutatnak, azonban a szüleitől származó adatok alapján nem volt vallásos.

Az ügy feltárását irányító illetékesek szombati müncheni tájékoztatóján elhangzott: a nyomozás alapján egyértelmű, hogy a lövöldözésnek egyetlen elkövetője volt, és az ügynek "egyáltalán nincs köze a menekültek témájához".

Az elkövető Münchenben született és nevelkedett, és nincsenek arra utaló jelek, hogy bármi köze lett volna az Iszlám Állam terrorszervezethez. Az "ámokfutás témájával" viszont behatóan foglalkozott. A szobájában találtak egyebek mellett ámokfutásról szóló újságcikkeket és egy könyvet, amelynek az a címe, hogy Ámokfutás fejben - miért gyilkolnak az iskolások.

Mindennek alapján az elkövető "klasszikus ámokfutó" lehetett. Valószínűleg nem volt egészséges, a "depresszió típusai közé tartozó" pszichés betegségben szenvedhetett.

A nyomozás előzetes megállapításai alapján röviddel a lövöldözés előtt igyekezett minél több embert a gyorsétterembe csábítani egy közösségi portálon álnéven megjelentetett bejegyzésekkel.

A halálos áldozatok mind Münchenben vagy a város környékén laktak. Többségük kiskorú - három áldozat 14 éves, két áldozat pedig 15 éves volt, a többiek 17, 19, 20, illetve 45 évesek voltak -, de még nem lehet megállapítani, hogy az elkövető vajon szándékosan, előre eltervezett módon kiskorúak életére tört-e. Búcsúlevelet nem hagyott.

A lövöldözésben 27 ember megsebesült, 10-en súlyos állapotban vannak. Lőtt sebesüléssel 4 embert ápolnak.

A lövöldözés miatt mintegy 2300 rendőrt mozgósítottak. A városban eluralkodott pánikhangulatot jelzi, hogy pénteken 18 és 24 óra között 4310 segélykérő hívás futott be a müncheni rendőrséghez. Máskor 4 nap alatt kapnak ennyi riasztást.

A halálos áldozatok között három-három török és koszovói, valamint egy görög állampolgár is van - jelentették be szombaton Isztambulban, Athénban és Pristinában.

Számos ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok vezető politikusai támogatásukról biztosították Németországot a lövöldözés után, de részvétét nyilvánította Aleksandar Vučić megbízott szerb kormányfő és Áder János köztársasági elnök is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Izraeli katonákra csapott le a Hezbollah - illusztráció
2024. ÁPRILIS 15.
[ 18:13 ]
Az izraeli hadikabinet hétfő délután megtartotta a harmadik ülését is az iráni támadás óta, és döntöttek arról, hogy választ adnak Irán támadására – írja a Sky News. A lap szerint Izrael olyan válaszcsapásról döntött, amely Iránt érzékenyen fogja érintheti, de reményeik szerint nem fog totális háborút...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 11:44 ]
Továbbra is az Andrej Babiš volt kormányfő vezette ellenzéki Igen – Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom a legnépszerűbb Csehországban, de előnye az utóbbi hónapokban csökken – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar ügynökség készített a közszolgálati Cseh Televízió számára. A...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 11:37 ]
Irán szombaton közvetlen tájékoztatást adott a Fehér Háznak az Izrael ellen indult légitámadásról – mondta az iráni külügyminiszter vasárnap, az üzenet tényét az amerikai kormányzat is megerősítette. Hoszein Amirabdollahián közlése szerint washingtoni idő szerint szombaton este küldtek üzenetet az amerikai elnök...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 9:12 ]
Beolvasás folyamatban