Világ
Erdogan kézbe veszi a hírszerzést és a vezérkar ellenőrzését
Betűméret:             

A török elnök átszervezi a hírszerzés és a vezérkar ellenőrzését úgy, hogy közvetlenül az államfőnek tartozzanak felelősséggel.

Recep Tayyip Erdogan szombaton jelentette be a döntést a televízióban, és közölte: azt akarja, hogy a nemzeti titkosszolgálat és a vezérkar főnöke közvetlenül az államfőnek jelentsen a miniszterelnök helyett.

Ehhez alkotmánymódosításra lesz szükség, ami csak ellenzéki támogatással fog menni. Két párt már jelezte, hogy kész együttműködni Erdogannal az alkotmány átalakításában.

A változtatás beleillik az elnök terveibe, hogy egy alkotmányreformmal erős elnöki végrehajtó hatalmat építsen ki magának.

Az átszervezést azzal indokolta, hogy szorosabb ellenőrzés alá kell helyezni a fegyveres erőket, amelyek egy rész puccsot kísérelt meg ellene.

A katonai akadémiákat is be fogják zárni, helyettük egy nemzetvédelmi egyetemet alapítanak – mondta.

A katonaság soraiból rengeteg embert szereltek le, köztük a tábornoki és tengernagyi kar mintegy 40 százalékát, és egy részüket le is tartóztatták.

A puccs miatt több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe. Erdogan szerint közülük 10 137 embert hivatalosan megvádoltak és letartóztattak. A megtorlás elbocsájtás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban