Világ
Egy ember meghalt, öten megsebesültek egy londoni késelésben
Betűméret:             

Egy ember meghalt, öten megsebesültek egy késelésben London belvárosában csütörtökre virradó éjjel, a tettest, egy vélhetően mentálisan zavart 19 éves fiatal férfit elfogták a rendőrök. Újabb bejelentés szerint a férfi szomáliai származású norvég állampolgár.

A hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy hatvanas éveiben járó nő, akin már nem tudtak segíteni a Russell Square-en történt késelés helyszínére érkező mentők.

Az elkövető két nőt és három férfit sebesített még meg - közölte a Scotland Yard. A sebesültek közül hármat délelőtt kiengedtek a kórházból, ketten azonban még ápolásra szorulnak.

Mark Rowley, a Scotland Yard különleges műveletekért felelős felügyelőhelyettese később közölte, hogy a tettes norvég állampolgárságú, szomáliai származású férfi, a halálos áldozat amerikai, a sebesültek pedig brit, amerikai, izraeli és ausztrál állampolgárok. A környék, ahol a késelés történt - nem messze a British Museumtól -, közkedvelt a Londonba látogatók körében.

A tettest sokkolópisztollyal tették ártalmatlanná, emiatt őt is kórházba kellett szállítani. Jelenleg egy London belvárosában lévő kapitányságon folyik a kihallgatása. Emberölés vádjával elrendelték a letartóztatását.

A rendőrség szerint a késelő indítékai még nem ismertek, így a terrorista indíttatást sem zárják ki teljesen, de hangsúlyozták, hogy inkább a férfi mentális zavartsága állhat a bűncselekmény hátterében. Mark Rowley közölte, hogy kikérdezték a férfi családtagjait, házkutatást tartottak nála, ellenőrizték a hátterét, és mindezek alapján egyelőre nem találtak arra utaló jelet, hogy radikalizálódott volna.

Az ügyben a gyilkossági csoport nyomoz, de a terrorellenes részleg is a segítségükre van.

Mark Rowley hangsúlyozta, hogy a fegyveres rendőrök öt perc alatt kiértek a helyszínre, és a szükséges legkevesebb erőt alkalmazták. Hozzátette azonban, hogy csütörtökön - és ameddig szükséges - több rendőrt küldenek London utcáira a lakosság megnyugtatására.

A londoni polgármester nyugalomra intett a bűncselekménnyel kapcsolatban. Sadiq Khan közleményben hangsúlyozta: a brit főváros lakosainak épsége elsődleges számára. Azt kérte a lakosságtól, legyenek éberek, és jelentsék, ha bármi gyanúsat észlelnek. A politikus együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozóival és a sebesültekkel szemben. Khan az ügy miatt visszatér szabadságáról és délután sajtótájékoztatót tart.

Theresa May kormányfő hivatala egyelőre nem kommentálta az esetet. A miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője azt mondta, egyelőre kevés részlet ismert az ügyben, így nem lenne helyénvaló, ha bármit is mondanának. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban