Világ
Donald Trump bemutatta gazdasági tanácsadóinak csapatát
Betűméret:             

Donald Trump, a republikánus elnökjelölt bemutatta gazdasági tanácsadóinak csapatát, amelyben az amerikai üzleti élet legsikeresebb szereplői találhatók.

A tizenhárom tagú grémiumban egyetlen akadémiai tudós van, s nincsenek gazdaságpolitikai elemzők, elméleti szakemberek. Valamennyien gyakorló gazdasági szakemberek, üzletemberek, ingatlanfejlesztők, kockázati alapkezelők, a Wall Street pénzemberei, s kivétel nélkül mindannyian szupergazdagok.

A tanácsadók között van például Harold Hamm olajmilliárdos, aki 2012-ben Mitt Romney akkori republikánus elnökjelölt tanácsadója volt energetikai ügyekben, Dan DiMicco, egy acélipari cég volt vezérigazgatója, John Paulson, aki kockázati alapok kezelésével foglalkozik, Steve Roth, Howard Lorber, Tom Barrack, Stephen Calk, Andy Beal, vagy Steve Feinberg. Valamennyiük nevét az Egyesült Államokban jól ismerik. A csapatban egyetlen elméleti szakember van: Peter Navarro, a Kaliforniai Egyetem közgazdász professzora, akit a kínai gadaság szakértőjeként tartanak számon. Az adóügyek vezető szakértője Stephen Moore, aki a Növekedés Klub alapítójaként és a The Wall Street Journal kolumnistájaként vált ismertté. A The Washington Post kommentárja szerint az amerikai üzleti élet legsikeresebb szereplőiről van szó, akik nagyon is jól tudják, hogyan kell megmenteni a középosztályt. A lap megjegyzi: a tanácsadó csapat összetétele megerősíti Trump hitelességét, azt, hogy nem a politikai bennfentesek jelöltje.

"Örülök, hogy ilyen tapasztalt és tehetséges emberekből álló, csodálatos szakértői csapat állt össze. Velük valódi megoldásokat dolgozhatunk ki és valósíthatunk meg" - fogalmazott közleményében Donald Trump. A republikánus elnökjelölt azt is hangsúlyozta: "Túlságosan hosszú ideig néztük, hogy Obama elnök és Hillary Clinton hogyan teszi tönkre gazdaságunkat és tizedeli meg a középosztályt. Én leszek a legnagyszerűbb munkahelyteremtő elnök, akit orszégunk vlaaha is ismert".

Donald Trump az előrejelzések szerint hétfőn Detroitban fejti ki részletesen is a gazdaságpolitikai elképzeléseit.

Mégis támogatja a házelnököt és McCain szenátort

Támogatásáról biztosította helyi idő szerint pénteken a republikánus házelnököt, Paul Ryant és a republikánus szenátort, John McCaint az újraválasztásukért folyó küzdelmükben Donald Trump republikánus elnökjelölt azt követően, hogy néhány napja még elutasítóan és bíráló szavakkal nyilatkozott róluk.

Trump pénteken este Iowából érkezett Wisconsin államba, ahol kampánygyűlésén a wisconsini házelnökön és McCainen kívül támogatásáról biztosította Kelly Ayotte New Hampshire-i szenátort is.

A republikánus elnökjelölt ezúttal - szokásától eltérően - jegyzetből beszélt, összeszedetten és a pártegység fontosságára összpontosítva. "Egységre van szükségünk. Meg kell nyernünk ezt a választást. Valóban ez életem legfontosabb választása" - fogalmazott Trump, s hangsúlyozta, szüksége lesz a republikánus többségű szenátusra és a republikánus többségű képviselőházra ahhoz, hogy végrehajthassa a valódi változásokat.

Ryanhez és az általa korábban élesen bírált arizonai szenátorhoz, McCainhez fordulva azt mondta: "lesznek nézeteltéréseink, ám ezek barátok közötti viták lesznek, a győzelem érdekében azonban soha nem szűnünk meg együtt munkálkodni". Méltatta a házelnököt, és hasonló stílusban beszélt McCain szenátorról is, akit katonai múltjára tett utalással még nagyrabecsüléséről is biztosított.

Donald Trump a The Washington Post című lapnak kedden adott interjújában még nem állt az említett republikánus politikusok újraválasztási kampánya mellé. Utalva vezetői képességeinek hiányosságaira, Ryanről szólva azt mondta, "nagyon nehéz időket élünk és nagyon erős vezetőkre van szükségünk", McCain támogatását pedig azért lebegtette, mert szerinte a szenátor nem sokat tett a veteránok helyzetének javításáért.

Kijelentéseivel óriási elégedetlenséget keltett a republikánus táborban. Interjújának másnapján Mike Pence indianai kormányzó, Trump alelnökjelöltje támogatásáról biztosította és dicsérte a házelnököt, s fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy mindezt Trump áldásával teszi.

Bírálta az amerikai-japán védelmi együttműködést

Donald Trump republikánus elnökjelölt az amerikai-japán védelmi együttműködésről szóló egyezményt bírálta helyi idő szerint pénteken egy iowai kampánygyűlésen.

A New York-i üzletember szerint az a baj a kétoldalú védelmi megállapodással, hogy nem kényszeríti Tokiót arra, hogy támadás esetén az Egyesült Államok segítségére siessen. "Japánnal van egy megállapodásunk, amelynek értelmében nekünk minden erőnket és befolyásunkat be kell vetnünk, ha Japánt támadás érné. Ugyanakkor ha bennünket támadnának meg, Japánnak nincs semmi dolga. Ők otthon nézhetik a Sony televíziójukat" - fejtegette a republikánus elnökjelölt az iowai Des Moines-ban tartott gyűlésén.

Az Egyesült Államok és Japán 1960-ban kötötte meg az amerikai-japán biztonsági egyezményt a két ország katonai együttműködésének fokozása céljából. Az egyezmény értelmében az Egyesült Államok garantálja a szigetország biztonságát, abban az esetben is, ha Japánt megtámadnák, cserében pedig az amerikai hadsereg japán támaszpontokat használhat. A védelmi megállapodást 2015 tavaszán megújították, lehetőséget adva a kelet-ázsiai államnak a nagyobb globális katonai szerepvállalásra.

Trump hónapok óta az amerikai-japán szerződés újratárgyalását szorgalmazza. "Mi megvédjük Japánt, Dél-Koreát, Németországot, Szaúd-Arábiát és másokat is, csakhogy ők nem fizetnek. Illetve fizetnek ugyan, de az az összeg messze nem fedezi a mi költségeinket" - fogalmazott ismét a milliárdos, aki már többször is azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok szövetségeseinek nagyobb mértékben kellene hozzájárulniuk a közös védelmi kiadásokhoz.

A republikánus elnökjelölt ezen felül Barack Obama amerikai elnököt, valamint demokrata párti vetélytársát, Hillary Clintont ostorozta, mert szerinte a két politikus kitart amellett, hogy ezek a szövetségesi rendszerek sérthetetlenek. Donald Trump pár héttel ezelőtt a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában azt fejtegette, hogy az Egyesült Államoknak nem szükségszerűen kell megvédenie azokat a NATO-szövetségeseit, amelyek nem teljesítik az észak-atlanti szövetség által előírt pénzügyi kötelezettségeiket.

Ezt a gondolatot ismételte meg pénteken délután Iowában is. "Tudják, Hillary Clinton azzal jött elő, hogy szörnyű, amit mondok, hogy nem fogok kitartani a szövetségeseink mellett. De igen, ki fogunk tartani mellettük, de ha a szövetségeseink az ő (Hillary Clinton) buta beszédét meghallják - mert ez buta beszéd -, akkor ugyan miért is fizetnének?" - mondta Des Moines-ban Trump. Majd így folytatta: "Hillary Clinton közleményben tudatja, hogy soha nem hagyjuk cserben a szövetségeseinket, és úgy gondolom, hogy az ilyen értelmű közlemények csodálatosak, nagyszerűek. Csak egy baj van velük: ha azt mondod, hogy soha nem hagylak el titeket, de többet kell fizetnetek nekünk, akkor majd azt válaszolják, ha úgysem hagytok magunkra minket, akkor nem fizetünk nektek több pénzt" - fejtegette Trump. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tanúskodni hívta Joe Biden elnököt az ügyében zajló kongresszusi vizsgálatot vezető republikánus képviselőházi bizottsági elnök, James Comer pénteken. A republikánus politikus levélben kérte fel részvételre az elnököt arra, hogy a hivatali eltávolítási eljárás (impeachment) elindításáról szóló vizsgálat...
2024. MÁRCIUS 29.
[ 7:27 ]
Bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között - közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön a Telegram-csatornáján. Az SZK szerint a támadás...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 16:46 ]
A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Beolvasás folyamatban