Világ
Próbaképpen bevezetnék az alapjövedelmet a finnek
Betűméret:             

A finn kormány 2017 januárjától próbaképpen bevezetné a feltétel nélkül folyósított alapjövedelem intézményét, s ennek keretében havonta 560 eurót juttatna egy reprezentatív statisztikai szelekció során kiválasztott csoportnak – jelentette be csütörtökön a skandináv ország szociális és egészségügyi minisztériuma.

A társadalmi kísérlet a 2015-ben hivatalba lépett Juha Sipilä miniszterelnök egyik választási ígéretét képezte. A kormányfő az intézkedéstől a szociális juttatások rendszerének egyszerűsödését és a munkaerőpiac élénkülését várja.

Hanna Mäntylä, a szociális és egészségügyi tárca vezetőjének tájékoztatása szerint szeptember kilencedikéig felmérést végeznek a lakosság körében a törvénytervezetről, amelynek értelmében jövőre kétezer, munkaképes korú lakos kötelezően részt venne az alapjövedelem juttatásának hatásait vizsgáló kísérletben.

Mäntylä azt mondta, a nagyszabású szociális kísérlet keretében egy kontrollcsoportot is kialakítanának, amely az alapjövedelemben részesülő sokasághoz hasonló tulajdonságokkal bíró emberekből állna, számukra azonban nem biztosítanák ezt a juttatást.

A kísérlet résztvevői ezenfelül más típusú, alapvető szociális támogatásért (például munkanélküli segélyért) nem folyamodhatnának. Az alapjövedelem támogatói úgy vélik, hogy a jóléti államnak minden egyes állampolgár számára megfelelő életszínvonalat kellene biztosítania, míg ellenzői szerint a feltétel nélkül biztosított jövedelem nem ösztönzi az embereket az álláskeresésre.

A finn kormányfő ugyanakkor meg van győződve arról, hogy az alapjövedelem növelné a vállalkozási hajlandóságot. Finnország lehet az első európai ország, amely nemzeti szinten visz véghez egy hasonló kísérletet.

A svájci választópolgárok túlnyomó többsége, 76,9 százaléka júniusban népszavazáson utasította el azt a javaslatot, hogy az ország minden állampolgárának alanyi jogon járjon havi 2500 frank. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban