Világ
Horvát belügyminiszter: Zágráb nem épít kerítést Szerbiával közös határán
Betűméret:             

Horvátország nem épít kerítést Szerbiával közös határán, és egyelőre nem látja veszélyét egy újabb migránsválságnak - jelentette ki Vlaho Orepić horvát ügyvezető belügyminiszter pénteken a kelet-szlavóniai, a szerb határ melletti Tovarnikban.

A tárcavezető mindazonáltal hozzátette: fel vannak készülve egy esetleges újabb migránshullám feltartóztatására.

"Szerbiából folyamatosan Magyarország felé áramlanak a migránsok, ami azt bizonyítja, hogy jelenleg nincs veszély" - vélekedett.

Orepić kiemelte, Horvátország készen áll arra, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez, és a migránsválság humánus megoldását keresi.

Mint mondta, "kiválóan" együttműködnek a szomszédos országokkal, partnerként és barátként segítik egymást a probléma megoldásában.

Bejelentette, hogy az uniós határellenőrzési ügynökséggel (Frontex) és a védelmi minisztériummal közösen októberben nagyszabású gyakorlatot is tartanak az Adrián, hogy bebizonyítsák: Horvátország komoly ország, és a schengeni övezetet a tengeren is meg tudja védeni.

Tovarnikban júniusban készült el az új tranzitközpont, amely 27 millió kunába került. Ebből 21,7 millió kunát schengeni alapból finanszírozott a kormány, az állam csak a forgalmi adót fizette saját költségvetésből.

Az épület valamivel több mint 15 ezer négyzetméteren fekszik. A harmadik országból érkezett menekültek részére 1175 négyzetméter lakóterületet alakítottak ki benne. A befogadóállomáson 14 négyágyas szoba, két, családok befogadására alkalmas háromágyas szoba, könyvtár és játszószoba is helyet kapott.

A tranzitközpontban ideiglenesen azok a migránsok kapnak helyet, akiket illegális határátlépésen értek tetten a hatóságok. Addig lesznek ott, amíg el nem szállítják őket egy menekültközpontba, vagy ki nem utasítják őket az országból.

Az Index.hr horvát internetes portál ugyanakkor arról cikkezett, hogy tavaly ősszel, Zoran Milanović akkori miniszterelnök és Ranko Ostojić belügyminiszter "tranzitpolitikát" folytatott migránsügyben: beengedték az országba a migránsokat, majd gyorsan Magyarországra vagy Szlovéniába küldték tovább őket.

A hírportál szerint Horvátország jelenleg "csendben" készül egy újabb tömeges migránsáradat feltartóztatására. Ezt jelzi szerinte, hogy a belügyminisztérium a két Szerbiával határos megyében is visszahívta állomáshelyükre azokat a rendőröket, akik a turistaszezon miatt az Adrián teljesítettek szolgálatot. Ezenkívül másfél hónappal ezelőtt Szlavóniában több tucat tartalékos kapott katonai behívót, ami kisebb pánikot is okozott a lakosság körében.

A hadsereg tartalékosait két okból hívták be: arra az esetre, ha a hadsereg nem tudna feltartóztatni egy újabb menekülthullámot, vagy azért, hogy a rendőrségnek logisztikai segítséget nyújtsanak - írta a portál.

Daniel Srb, a jelenleg parlamenten kívüli Horvát Jogpárt (HSP) elnöke a horvát-magyar határon, Lőcsön (Luc) csütörtökön mindazonáltal úgy nyilatkozott a sajtónak: sem az előző, sem a mostani ügyvezető kormány nem tett semmit annak érdekében, hogy felkészüljön a migránsválságra.

"A szögesdrótkerítés a horvát-magyar határon szükségtelen, és soha nem kellett volna felépíteni, ha a tavaly őszi migránsválság ideje alatt Horvátországnak határozott vezetése van" - jelentette ki.

A Magyarországon életbe lépett újabb intézkedések kapcsán azt mondta: "Mint ahogy 15 hónappal ezelőtt, a magyarok megint tudnak valamit, mi horvátok pedig megint nem tudunk semmit, és arra várunk, hogy Brüsszel, Berlin és Bécs mondja meg, hogy mit csináljunk". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban