Világ
Tartományi választás kezdődött a németországi Mecklenburg-Elő-Pomerániában
Betűméret:             

Tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kezdődött vasárnap reggel a németországi Mecklenburg-Elő-Pomerániában.

A Németország északkeleti részén, a volt NDK területén fekvő tartományban az országos átlaghoz képest kevés menedékkérő és más jogállású külföldi él, de a kampány legfontosabb témája a helyi ügyek mellett mégis a menekültpolitika és a bevándorlás volt, és az a legnagyobb kérdés, hogy az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) a berlini vezetés menekültügyi politikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt előtt vagy mögött végez-e.

Az utolsó közvélemény-kutatás szerint mindkét párt 22 százalékot szerezhet. Ez a CDU-nak újabb kudarc lenne, azt jelentené, hogy az előző, 2011-es Landtag-választáson elért, történelmi mélypontot jelentő 23 százalékhoz képest is tovább csökkent a támogatottsága. Még súlyosabb lenne a kudarc, ha a párt a tartományban először induló - 2013-ban alapított AfD mögött végezne. Ezzel szemben az AfD-nek az is hatalmas siker lenne, ha első próbálkozásra annyi szavazatot szerezne, mint a CDU, és még nagyobb diadal lenne, ha megelőzné Angela Merkel pártját.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű kutatássorozatának augusztus 31-én és szeptember 1-jén felvett adatai alapján a legtöbb szavazatot a tartományban különböző koalíciós összetételben 1994 óta - 2006 óta a CDU-val - kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) szerezheti. A párt a szavazatok 28 százalékára számíthat, a 2011-ben szerzett 35,6 százalék után.

Az SPD, a CDU és az AfD után a Baloldal következhet, támogatottsága a 2011-es 18,4 százalékról 13 százalékra gyengülhet. A Zöldek 6 százalékot szerezhetnek, az öt évvel ezelőtti 8,7 százalék után.

Más párt várhatóan nem lépi át az 5 százalékos bejutási küszöböt. Jelentősebb támogatottsággal még a liberális FDP rendelkezik, de csak 3 százalékon áll a Politbarometer-kutatás szerint. Az összes többi induló együttvéve a szavazatok 6 százalékát szerezheti meg. Ez azt is jelenti, hogy kiesik a Landtagból a széles körben neonácinak tartott, és tartományi törvényhozási képviselettel kizárólag Mecklenburg-Elő-Pomerániában rendelkező Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), amely 2011-ben még 6 százalékot szerzett.

A szavazóhelyiségek reggel 8 órakor nyíltak meg, 1,33 millióan szavazhatnak. Listát 17 párt állított. A schwerini Landtag 71 képviselői helyére listán és a 36 egyéni választókerületben összesen 389-en pályáznak, köztük 99 nő. A legfiatalabb jelölt 19 éves, a legidősebb 81 éves.

Az urnákat 18 órakor zárják, ezután az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) közlik eredménybecsléseiket. A szavazatszámlálás várhatóan késő estig tart az 1698 szavazókörben.

Az 1,6 millió lakosú Mecklenburg-Elő-Pomeránia a legkevésbé fejlett tartományok közé tartozik, az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) tavaly 24 932,2 euró volt, amivel az utolsó helyre került a 16 német tartomány rangsorában. A munkanélküliség ugyan jelentősen csökkent a most véget érő ciklusban, de még mindig 9 százalékos, ami a 6,1 százalékos országos munkanélküliségi ráta másfélszerese. A tartomány lakossága 300 ezer fővel csökkent az ország újraegyesítése óta. A külföldi állampolgárok aránya 3,7 százalékos, míg az országos átlag 10,5 százalék. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban