Világ
EU-csúcs: Az elfogadott útiterv
Betűméret:             

Az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásokat és a kezelésükre vonatkozó alapelveket rögzítették az uniós tagállamok vezetői a Pozsonyban pénteken kidolgozott útitervben, amelynek elkészítésére az Egyesült Királyság EU-ból való várható kilépése, a migránsválság és a biztonsági helyzet romlása ösztönözte őket.

A találkozó után kiadott sajtóközlemény szerint az útiterv fő céljai közé tartozik annak biztosítása, hogy a 27 bennmaradó tagország együtt sikerre vigye az uniós együttműködést, hogy - a migránsválságból és a terrorcselekményekből okulva - növeljék a külső és belső biztonságot, és csökkentsék a gazdasági és szociális bizonytalanságot. A tagországok készek arra, hogy közös megoldásokat találjanak mindezen problémákra, és meggyőződésük, hogy együttesen rendelkeznek is az ehhez szükséges eszközökkel.

A sajtóközlemény szerint a terv fő célja a menekültválság területén, hogy többé ne fordulhasson elő a tavalyi, ellenőrizetlen bevándorlási hullám, és csökkenjen a szabálytalanul az unióban tartózkodók száma. Emellett biztosítani kell a külső határok ellenőrzését, és vissza kell térni a schengeni övezet hatékony működtetéséhez. Szélesebb körű egyetértésre kell törekedni a migrációs politikában, és a szolidaritás elvét is alkalmazni kell. Kiáll az útiterv az EU-török megállapodás végrehajtása mellett, továbbá a külső határ mentén fekvő országok támogatása mellett, külön említve Bulgáriát. Tartalmazza a menetrend a menekülteket kibocsátó országokkal folytatott párbeszéd és támogatásuk szükségességét is, valamint az uniós határok és tengerpartok védelmét segítő szolgálat kiépítésének befejezését.

A belső és külső biztonsággal kapcsolatban fő cél mindent megtenni annak érdekében, hogy támogassák a tagállamokat a belső biztonság elérésében és a terrorizmus elleni küzdelemben. Ehhez erősíteni kell az együttműködést és az információcserét a biztonsági szolgálatok között, olyan intézkedéseket kell elfogadni, amelyek értelmében az EU külső határait átlépőket ellenőrzik, információs adatbázist kell létrehozni az előzetes ellenőrzésekhez, valamint erőfeszítéseket kell tenni a radikalizáció ellen.

Emellett ugyancsak lényeges a változó geopolitikai környezetben megerősíteni az uniós együttműködést a külső biztonság és a védelem tekintetében is. Ezért az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács decemberben konkrét intézkedéseket hoz.

A gazdasági kérdéseket illetően a cél az ígéretes jövőkép kialakítása és jobb lehetőségek teremtése a fiataloknak. Fontos cél egyebek mellett a tagállamok támogatása a fiatalok munkanélküliségének visszaszorításában, és jelentősek a kifejezetten fiataloknak szóló uniós programok. Lényeges továbbá az egységes piaccal kapcsolatos stratégiák áttekintése is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben - közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:28 ]
Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy "sürgősen, légvédelmi eszközök átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését", valamint szankciók meghozataláról határoztak Iránnal szemben - tájékoztatott Charles Michel, Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:17 ]
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésből. Az exit poll-adatokat a Nova TV...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 23:25 ]
Beolvasás folyamatban