Világ
Berlini tartományi választások: Merkel pártja fennállása óta a legrosszabb eredmény érte el
Betűméret:             

A szociáldemokrata párt (SPD) és a jobboldali CDU visszaesését, nagykoalíciójuk bukását, ugyanakkor az SPD-től balra álló Baloldal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) előretörését jelzik a vasárnapi berlini tartományi választások első részeredményei.

Az este 19.30 után megjelent részeredmények szerint az SPD támogatottsága 22,4 százalékra süllyedt a 2011-ben tartott előző tartományi parlamenti (képviselőházi) választáson elért 28,3 százalékról. A CDU támogatottsága 18 százalékra süllyedt a 2011-es 23,3 százalékról. Az ellenzéki Zöldek 15,9 százalékon állnak, ami kismértékű csökkenés az öt évvel ezelőtti 17,6 százalékhoz képest. A Baloldal támogatottsága 15,7 százalékra emelkedett a 2011-es 11,7 százalékról. Az AfD 12,9 százalékkal jutott be a képviselőházba a részeredmények alapján. Visszajutott a 2011-ben kiesett liberális FDP is, amely a 6,2 százalékon áll.

Az adatok megfelelnek a választás előtt készült felmérések eredményeinek.

A választási részvételi arány 67 százalékra emelkedett a 2011-es 60,2 százalékról.

Michael Müller kormányzó polgármester, az SPD listavezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte, hogy a szociáldemokraták elérték céljukat, ismét megszerezték a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra. Mint mondta, az AfD előretörése aggasztó, de Berlin nemzetközi, a világra nyitott, toleráns város marad.

Raed Saleh, az SPD képviselőházi frakciójának vezetője hozzátette, hogy a párt hajlandó tárgyalni a kormányzati együttműködésről valamennyi "demokratikus erővel", és keserűnek nevezte támogatottságuk süllyedését.

A szociáldemokraták már a választás előtt rögzítették, hogy az AfD-vel semmi szín alatt nem működnek együtt.

A vasárnapi választás "fekete nap a néppártoknak" - emelte ki Frank Henkel, a CDU listavezetője, a búcsúzó kormány belügyi szenátora. Hozzátette, hogy a párt ugyan jó munkát végzett az utóbbi öt évben, de sikereit nem értékelték a választók. A CDU azonban továbbra is készen áll a kormányzásra.

Az AfD listavezetője, Georg Pazderski úgy vélte, hogy pártja a választás egyetlen nyertese. Kiemelte: a választási részvétel növekedése is az AfD-nek köszönhető. Jelezte, hogy az AfD ellenzéki szerepre készül.

A Zöldek és a Baloldal részéről egyaránt azt emelték ki, hogy a választók a változásra szavaztak, és hogy készen állnak a kormányzati szerepvállalásra.

A részeredmények alapján az SPD-CDU koalíció elveszíti többségét a képviselőházban, és elvileg három koalíciós felállás lehetséges: SPD-CDU-Zöldek, SPD-CDU-FDP, valamint az elemzők által leginkább valószínűnek tartott SPD-Zöldek-Baloldal felállás.

A berlini volt az idei utolsó tartományi választás Németországban. A 2017 szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt azonban még három tartományban tartanak választást: 2017 márciusában Saar-vidéken, május elején Schleswig-Holsteinban, május közepén pedig a legnépesebb tartományban, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban