Világ
Szíria: Washington Moszkvát vádolja a segélykonvoj megtámadása miatt
Betűméret:             

Az Egyesült Államok Oroszországot tartja felelősnek az ENSZ egyik szíriai segélykonvoját ért támadásért - mondta kedden Ben Rhodes, Barack Obama elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója.

"Minden jel arra utal", hogy légitámadás történt - mondta. Mivel a szíriai ellenzéknek nincsenek repülőgépei, ez azt jelenti, hogy akár a szíriai kormány,akár a kormány oldalán Szíriában beavatkozó orosz csapatok is elkövethették a támadástaz Aleppóba tartó konvoj ellen - tette hozzá.

"Mindenesetre az orosz kormányt tartjuk felelősnek az ebben a térségben végrehajtott légitámadásokért, tekintve, hogy a fegyvernyugvás alatt vállalt kötelezettségük arra szólt, hogy elejét vegyék a légi hadműveleteknek".

A szíriai kormány visszautasította a feltételezést, hogy csapatai intéztek támadást a segélyt szállító gépkocsioszlop ellen. "Semmi sem támasztja alá azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint a szír hadsereg célba vett egy segélykonvojt Aleppó tartományban" - mondta egy katonai illetékes a Sana szíriai állami hírügynökségnek.Moszkva kedden szintén visszautasította, hogy orosz vagy szíriai repülőgépek bombáztak volna.

Korábbi értesülések szerint az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai Vörös Félhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél. A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kedden azt közölte, hogya légitámadásban nagyjából 20 civil vesztette életét. A világszervezet kedden már úgy fogalmazott: egyelőre nem erősíthető meg, hogy légitámadás történt.

Az ENSZ az esetet követően úgy döntött, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában.

A szíriai hadsereg a támadás előtt, hétfő este felmondta az egy héttel korábban életbe lépett fegyverszünetet, és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, a szíriai konfliktust nyomon követő civil szervezet szerint a kormányerők bejelentését követően legalább 35 légitámadást hajtottak végre Aleppóban és környékén. Ezekben legalább 32 ember vesztette életét, közülük többen a segélykonvoj elleni támadásnak estek áldozatául az OSDH szerint. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban