Világ
Több mint háromezer migránst akarnak visszatoloncolni Horvátországba
Betűméret:             

Horvátországba 3493 migránst akarnak visszatoloncolni a nyugat-európai országok a dublini egyezmény alapján - közölte hétfőn az N1 horvát hírcsatorna. Ebből 1782 megkeresés Ausztriából érkezett.

A N1 riportja szerint a horvát hatóságok nem válaszolnak ezekre a kérelmekre, ezért a közel-keletről érkezetteket automatikusan visszaküldik Horvátországba, ahol elsőként vették őket nyilvántartásba. Eddig 232 személyt küldtek vissza, 119-et Ausztriából. Minden esetben a dublini egyezményre hivatkoznak a visszaküldő országok.

A zágrábi Porin Hotel megtelt migránsokkal. Egy közel-keleti menedékkérőt három nappal ezelőtt küldtek Horvátországba. A férfi újságíróknak elmondta: tíz hónapot töltött Ausztriában, miután elutasították a kérelmét, repülőre tették és visszatoloncolták Zágrábba.

Az adatokat a horvát belügyminisztérium bocsátotta a hírcsatorna rendelkezésére, miután állítólag az osztrák hatóságok felrótták Zágrábnak, hogy nem válaszol a visszatoloncolási kérelmekre. Erről a Border Crossing Spielfeld stájerországi civil jogvédő kezdeményezés egyik munkatársa nyilatkozott az N1-nek.

Horvátországban az illetékes szervek nagyon ritkán beszélnek a nyilvánosság előtt az országot is érintő menekültválságról, és a sajtóban is kevés hír jelenik meg a horvátországi aktualitásokról. A legtöbb esetben olyan válaszokat kapnak az újságírók, mint amilyet a riportban megszólaló Tihomir Orešković horvát ügyvezető miniszterelnök is mondott, aki a hétvégén Bécsben, a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett országok vezetőinek tanácskozásán volt jelen: "Zágráb mindent ellenőrzés alatt tart, Horvátország biztonságos ország". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Péntek hajnalban Izrael Irán területét támadta, írta a Mandiner amerikai hírforrásokra hivatkozva. A CNN híradásában ugyancsak megerősítette a hírt. Az előző hétvégi, Izraelt ért iráni rakéta- és dróntámadás után Izrael választ ígért – amit péntek hajnalban meg is adott amerikai források szerint. Fontos...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 9:05 ]
Az Európai Uniónak új, az európai versenyképességet növelő megállapodásra van szüksége, kiegészítve egy erős egységes piacon, jelentős befektetéseken, a digitális és zöld átmeneten, kevesebb bürokrácián, jobb szabályozáson és erős iparpolitikán alapul valódi energiaunióval - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 18:38 ]
A védelmi kiadások növeléséről is tárgyalt New Yorkban Donald Trump volt amerikai elnök és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök helyi idő szerint szerda esti négyszemközti találkozóján. A megbeszélésről kiadott közlemény szerint a volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt és a lengyel államfő...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 17:44 ]
Beolvasás folyamatban