Világ
Több mint 12 ezer rendőrt függesztettek fel állásából Törökországban
Betűméret:             

Felfüggesztettek állásából 12 801 rendőrt kedden Törökországban a július 15-ei puccskísérletet követő tisztogatások keretében - közölte a török országos rendőr-főkapitányság.

Az érintettek állítólag kapcsolatban vannak az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok hálózatával, amelyet Ankara az összeesküvésért felelőssé tesz, terrorszervezetként kezel.

A most felfüggesztettek közül 2523-an rendőrfőnökök. Azok, akiket az eljárás folyamán bűnösnek találnak, soha többé nem dolgozhatnak rendőrként. A török rendőrség körülbelül 250 ezer emberből áll.

A tömeges felfüggesztésre egy nappal azután került sor, hogy a kormány hétfőn újabb kilencven nappal meghosszabbította a július 20-án bevezetett rendkívüli állapotot.

Ezzel párhuzamosan a belügyminisztériumtól 37 embert bocsátottak el.

Az elmúlt két és fél hónapban körülbelül 100 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából, és nagyjából 32 ezret tartóztattak le.

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt héten azt mondta, hogy a rendkívüli helyzet fenntartása Törökország hasznára válik, mert több időre van szükség a terrorista csoportok fenyegetésének megszüntetéséhez. Jogvédő szervezetek szerint Erdogan ürügyként arra használja a puccskísérletet, hogy az elhallgattassa a másként gondolkodókat, valamint fokozza fellépését a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet támogatói ellen. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:25 ]
A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. "A...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban