Világ
Angela Merkel: A balkáni útvonal lezárása nem állította meg a menekülthullámot
Betűméret:             

A balkáni migrációs útvonal lezárása nem állította meg a menekülthullámot, tartós megoldást csak az EU-Törökország menekültügyi megállapodás hozott - mondta Angéla Merkel német kancellár egy szerdán ismertetett német lapinterjúban.

A kereszténydemokrata (CDU) politikus a Die Zeit című liberális hetilap csütörtökön megjelenő számába készült interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte: "ha azt kérdezi tőlem, hogy a balkáni útvonal lezárása megoldotta-e a problémát, a válaszom egyértelmű nem".

A balkáni útvonal lezárásának révén ugyan Németországba kevesebb menedékkérő érkezett az EU-Törökország megállapodás életbe lépése előtti hetekben, de Görögországba ez idő alatt 45 ezren érkeztek, ami a lakosság létszámához viszonyítva akkora tömeget jelent, mintha 360 ezren érkeztek volna Németországba. Ez majdnem a kétszerese a menekültválság legsúlyosabb időszakában, tavaly novemberben Németországba érkezett menedékkérők számának - mondta Angela Merkel, kiemelve: mindez mutatja, hogy csak az EU-Törökország megállapodás eredményezett tartós megoldást.

A kancellár hangsúlyozta, hogy nem hajtott végre fordulatot a menekültpolitikában. Mint mondta, tavaly szeptember óta egy sor intézkedést megtett, de politikájának alapvetése "változatlan".

Hozzátette, hogy "az európai menekült-, és migrációs politika egész rendszerére" vonatkozik az a szeptemberi nyilatkozata, amelyben hibákról beszélt.

A menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer hiányosságaiban Németország is felelős: "évekig elleneztük a külső határok védelmének európaizálását, és nem akartuk az elosztási kvótákat sem, amelyeket ma valamennyi tagállam számára kívánunk" - mondta a német kancellár.

Angela Merkel - aki szombaton háromnapos hivatalos afrikai látogatásra indul - kiemelte, hogy "stratégiailag rendkívül fontos kérdés" az afrikai országokkal folytatott viszony újrarendezése.

Olaszországgal és Spanyolországgal szemben Németországnak korábban nem nagyon kellett foglalkoznia Afrikával, "sokáig egyszerűen megelégedtünk azzal, hogy nem jönnek hozzánk menekültek" a szomszédos kontinensről. Most viszont "itt állnak a kapunknál" afrikai emberek, ezért Németországnak is Afrika felé kell fordítania figyelmét.

"Nem hiszem, hogy a probléma megoldódik magától a távolság és a bezárkózás révén, és ha egyáltalán nem veszünk tudomást róla" - mondta a kancellár. Németország biztonsága, a német emberek élete és hazájuk fenntartható fejlődése összefügg olyan emberek élethelyzetével, akik messze távol laknak - tette hozzá.

Kiemelte, hogy kancellári esküje Németország javának szolgálatáról szól, de ennek a vállalásnak a mai világban nem lehet csak Németországra összpontosítva megfelelni. A németekért és az Európai Unióért folytatott munka azt is jelenti, hogy törődni kell Európa szomszédságával, tenni kell azért, hogy az ottani emberek "hazának érezhessék a hazájukat" - mondta Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy Afrika fejlődése német érdek is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben - közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:28 ]
Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy "sürgősen, légvédelmi eszközök átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését", valamint szankciók meghozataláról határoztak Iránnal szemben - tájékoztatott Charles Michel, Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:17 ]
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésből. Az exit poll-adatokat a Nova TV...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 23:25 ]
Beolvasás folyamatban