Világ
Több bosnyák szervezet is a srebrenicai helyhatósági választások megismétlését követeli
Betűméret:             

Tizenegy nappal a bosznia-hercegovinai helyhatósági választások után sem lehet még tudni, hogy szerb vagy bosnyák vezetője lesz-e a kelet-boszniai Srebrenicának, a szerb jelölt előnyét jelző előzetes eredmények alapján azonban már több bosnyák szervezet is bejelentette: a választások megismétlését követeli.

Az előzetes eredmények szerint a szerb jelölt, Mladen Grujičić legalább 2200-zal több szavazatot kapott, mind az eddigi bosnyák polgármester, Ćamil Duraković. Bizonyos rendellenességek miatt néhány szavazókörben újra kellett számolni a voksokat. A korábban is tapasztalható feszültségek a voksolás után két nappal tovább fokozódtak, amikor a boszniai szerb biztonsági szervek azzal az indoklással jelentek meg a srebrenicai városházán, hogy a választási anyagot kell őrizniük. Később a szavazólapokkal teli zsákokat a fővárosba, Szarajevóba szállították, hogy ott számolják össze őket.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a választási bizottság mikor közli a végleges eredményeket.

Bakir Izetbegović, a legnagyobb bosnyák pártnak, a Demokratikus Akciópártnak (SDA) az elnöke és egyben a háromtagú boszniai államelnökség soros elnöke azonban máris közölte: nem fogja elismerni a srebrenicai választás eredményeit, és bejelentette, hogy a jelenlegi polgármester vádat emel az ügyben. "Nem lehet elismerni a srebrenicai választás eredményét, amikor tudjuk, hogy a választási központba behatolt a különleges rendőrség, amikor tudjuk, hogy kikapcsolták a megfigyelő kamerákat, és órákon át nem lehetett tudni, hogy mi történik, és nem lehetséges, hogy Mladen Grujičićnak ezerrel több szavazata van, mint ahány szerb él a városban. Ezek egyértelműen a választási törvény megsértését jelentik" - magyarázta Bakir Izetbegović. Az SDA elnöke hozzátette: minden adott a választások törléséhez, és egyelőre nem lehet kizárni ennek a lehetőségét.

A Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) - amelyet Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az elnöke vezet - ugyanakkor csütörtökön közleményben foglalt állást, amely szerint a választást tisztességes és demokratikus légkörben bonyolították le, ezért teljes mértékben kizárt, hogy megsemmisítsék a választási eredményt Srebrenicában. Az SNSD hozzátette: a párt nem fogja elismerni a központi választási bizottság megsemmisítésre vonatkozó döntését sem, mert - mint fogalmaztak - egy ilyen irányú döntés egyértelműen jelezné, hogy a választási bizottság a legnagyobb bosnyák párt politikai irányítása alatt áll.

Srebrenica egy többségében muszlim bosnyákok lakta település a boszniai Szerb Köztársaságban. A város a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni. A bosnyákok most attól félnek, hogy egy szerb polgármester mellett nem lehetne tisztességes módon megemlékezni minden évben az áldozatokról.

Az ügyben felszólalt a Srebrenicai Anyák nevű civil szervezet is, amely a Srebrenicában kivégzettek családtagjait tömöríti. Szerintük kilátástalan helyzetbe kerülnének a helyi bosnyákok, amennyiben Mladen Grujičić lenne a polgármester. Emlékeztettek arra, hogy a politikus a délszláv háború idején Ratko Mladić egykori hadseregparancsnok, Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnök és Vojislav Šešelj radikális szerb politikus híve volt.

A hágai Nemzetközi Törvényszék mindhármuk ellen háborús bűnök miatt emelt vádat, Ratko Mladić pere még nem zárult le, Vojislav Šešeljt felmentették, Radovan Karadžićot viszont 40 évi börtönbüntetésre ítélték.

A civil szervezet képviselői felhívták a figyelmet arra is, hogy a szerbek - közöttük Grujičić - nem ismerik el, hogy Srebrenicában népirtás történt.

Mladen Grujičić a választási kampány során, majd az előzetes eredmények tükrében kiemelte: a megemlékezést továbbra is ugyanolyan tisztelettel szervezi meg a város, mint eddig. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban