Világ
Feloszlott a macedón parlament, december 11-én előre hozott választást tartanak
Betűméret:             

A képviselők egyhangú döntésével feloszlatta magát hétfőn a macedón parlament, lehetőséget teremtve ezzel a december 11-re tervezett előre hozott parlamenti választásra.

Az előre hozott választások feltétele az volt, hogy a négy legnagyobb párt egyetértsen: minden feltétel adott a majdnem két éve tartó belpolitikai válság megoldását célzó választások megtartásához.

A kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) és albán partnere, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI), valamint az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) és az Albánok Demokratikus Pártja (DPA) július közepén állapodott meg abban, hogy augusztus végéig kijelölik az előrehozott parlamenti választások időpontját. A december 11-i időpontban akkor állapodtak meg. Az előre hozott választás időpontját már kétszer halasztották el az idén, előbb április 24-ről júniusra, majd június 5-ről bizonytalan időre.

A parlamenti képviselők a törvényhozás feloszlatása előtt elfogadták az ország 2017-es költségvetését, amely 2,3 százalékos GDP arányos gazdasági növekedést, valamint a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartását célozza meg. A politikusok a választásoktól azt remélik, hogy megoldja a válságot, és biztos befektetési tereppé változtatja az országot.

A macedón belpolitikai válság a 2014-es választások után kezdődött, amikor az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszki akkori miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly az év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg Zoran Zaevet, az SDSM elnökét. Ezt követően Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó VMRO-DPMNE az utóbbi években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

A válságot uniós közvetítéssel, nemzetközi nyomásra lehetett kezelni. A négy legnagyobb párt megállapodott abban, hogy előre hozott választást tartanak, valamint a tíz éve hatalmon lévő Gruevszkinek is le kellett mondania.

Gjorge Ivanov macedón államfő áprilisban - a válságot kezelendő - kegyelemben részesítette a lehallgatási botrány érintettjeit. Az elnöki döntéssel nem értettek egyet sem a kormánypártok, sem az ellenzék, a heves tiltakozások és nemzetközi nyomás hatására végül az államfő a döntést visszavonta.

A választást korábban azért bojkottálta az ellenzék, mert szerintük elavult volt a választói névjegyzék, és a sajtó sem tájékoztatott kiegyensúlyozottan. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban