Világ
Folytatódik Moszul felszabadítása, a koalíciós erők nyomulnak előre
Betűméret:             

Élő pajzsként kezdték használni az ostromlott Moszul lakóit a várost védő Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái, miközben a városon kívüli falvakat sorra foglalják el az iraki hadsereg és az észak-iraki kurd fegyveres erők (pesmerga) harcosai - közölték kedden telefonon moszuli lakosok.

A város lakói közölték, hogy mintegy 100 család indult meg a harcoknak leginkább kitett déli és keleti külvárosokból a város központja felé, de a dzsihadisták nem engedélyezik nekik a menekülést, mert attól tartanak, magát a várost akarják elhagyni.

Abu Mahír, aki az észak-iraki város egyetemének közelében lakik, elmondta: a dzsihadisták olyan épületekbe tereli az embereket, amelyeket nem sokkal korábban maguk használtak, így a civilek légicsapások célpontjaivá válhatnak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) iraki missziójának vezetője is figyelmeztetett, hogy a szervezet fegyveresei emberek tízezreit használhatják fel élőpajzsként Moszul védelmében. Hozzátette, hogy az IOM a dzsihadisták vegyi támadásától tartva megkezdte a gázálarcok beszerzését.

Az AP amerikai hírügynökség közlése szerint iraki és kurd parancsnokok azonban arról számoltak be, hogy megtorpant csapataik előrenyomulása Moszul irányába. Az iraki kormányerők és a kurd csapatok vezetői kedden tanácskoztak egymással a műveletek folytatásáról.

A Pentagon szerint "a vártnál gyorsabban" haladnak a moszuli offenzívával az iraki kormányerők és a kurd milíciák, amelyek keddi számvetésük szerint az észak-iraki város közelében mintegy 20 falvat foglaltak vissza.

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője mindazonáltal figyelmeztetett, hogy az ostrom sokáig eltarthat, ha az IÁ magára talál. Szakértők is hasonló véleménynek adtak hangot, miszerint hetekig, de akár hónapokig is eltarthat a város felszabadítása.

Eközben mások mellett egy magas rangú kurd tisztségviselő is arról számolt be, hogy "megbízható" jelentéseket kaptak arról: Abu Bakr al-Bagdadi, az IÁ alapítója és vezetője, valamint Favzi Ali Núimeh robbanószer-szakértő még Moszulban tartózkodnak.

Az asz-Szumaríja pánarab televízió Ninive tartománybéli forrásokra hivatkozva hétfőn azt jelentette, hogy al-Bagdadi Rakkába menekült.

A FARS iráni hírügynökség eközben arról számolt be, hogy moszuli fiatalok fellázadtak a dzsihadisták ellen, megtámadták és elfoglalták a szervezet egyik katonai támaszpontját el-Káhira negyedben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a moszuli hadműveletekkel kapcsolatban közölte: Moszkva katonai lépéseket tesz abban az estben, ha az Iszlám Állam dzsihadistái Moszulból Szíriába menekülnek. Kifejtette: nyitva maradt egy, az észak-iraki városból kivezető folyosó, és félő, hogy ezen keresztül átmenekülnek Szíriába a terrorszervezet fegyveresei. Amennyiben ez megtörténne, és az IÁ további csoportjai jelennek meg Szíriában, Moszkva politikai és katonai lépéseket fog tenni - szögezte le.

Az orosz külügyminiszter nyilatkozata után nem sokkal később a szíriai hadsereg kijelentette: az Egyesült Államok vezetette terrorellenes koalíció azt tervezi, hogy engedélyezi a moszuli dzsihadisták menekülését Szíriába. A hadsereg közleménye szerint a koalíció biztosítani akarja a dzsihadisták szabad útját Moszulból Szíriába, hogy az IÁ megerősíthesse jelenlétét Kelet-Szíriában, és "új harctéri helyzeteket hozzon létre".

Egy katonai forrás viszont arról számolt be a FARS-nak, hogy iraki harci repülők elpusztították az IÁ egy, 30 katonai járműből álló, Moszulból Rakkába menekülő konvoját. A forrás közlése szerint az iraki-szíriai határt a szíriai hadsereg és az orosz légierő közösen őrzi az iraki katonasággal.

A nap folyamán Binali Yildirim török miniszterelnök bejelentette, hogy amikor eljön az ideje, a török légierő is részt vesz a Moszul felszabadítását segítő légicsapásokban a nemzetközi koalíció oldalán. Azt hangoztatta, hogy a török szerepvállalást illetően egyetértés uralkodik a szövetségben, és ha a katonai beavatkozásnak bármilyen negatív következménye lenne Törökországra nézve, azonnal megteszik a szükséges válaszlépéseket.

Julian King, az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja arra figyelmeztetett, hogy a moszuli ostrom következményeként az IÁ bomlásnak indult fegyveres csoportjai Európa felé veszik az irányt.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter bejelentette, hogy Franciaország és Irak mintegy 20 ország részvételével miniszteri szintű találkozót rendez csütörtökön Párizsban annak megtárgyalására, milyen lesz az észak-iraki Moszul "politikai jövője" az Iszlám Állam után.

Közép-Európai idő szerint kedd kora este Barack Obama amerikai elnök is nyilatkozott az észak-iraki hadműveletekről. Közölte: bár kemény harc lesz, biztos abban, hogy a hadműveleteket vezető iraki erők Moszulban vereséget mérnek az IÁ-ra. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban