Világ
Norbert Hofer: Ausztriának a visegrádi országok közt a helye
Betűméret:             

Gyökeres változások mentek végbe az osztrák politikában az elmúlt egy év alatt: a menekültáradat idején még "nyugatra húztak", ám májusban fordulóponthoz értek: rájöttek, hogy Németország "előszobaként" használja őket, és gyümölcsözőbb lenne egy unión belüli unióhoz csatlakozni, ahol mindenkit meghallgatnak, és ahol végre kellő tiszteletet kapnának partnereiktől - derült ki Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt vezetőjével készült interjúból.

Az osztrák elnökválasztás megismétlése után sokakban felmerült a kérdés: vajon a december 4-ére kiírt második szavazás az országban eluralkodó kaotikus helyzetnek köszönhető? Az osztrák szabadságpárt államfőjelöltje a Visegrad Postnak adott interjúban arról beszélt, hogy mik az előnyei egy kisebb, de szorosabb szövetségnek.

Hofer szerint az osztrák elnökválasztás egyáltalán nem nevezhető kaotikusnak – a Brexit és Trump megvlasztása után semmiképp. A voksolás megismétlése nem a kudarc jele, épp ellenkezőleg: azt mutatja, hogy a rendszer működik, a rosszul elkészített választási borítékok újraküldésének köszönhetően december 4-én végre hiteles eredmény születhet.

Az államfőjelölt leszögezte, hogy az osztrák kormány átalakítása elkerülhetetlen volt Werner Faymann szövetségi kancellár lemondása után. Bár a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó Osztrák Néppárt és Osztrák Szociáldemokrata Párt miniszterei bevándorlás-ellenes intézkedéseket ígértek, de érveik nem győzték meg meg a kormánykoalíció irányítóit.

V5-re bővülhet a szövetség

Hofer legutóbb szeptemberben találkozott Milos Zeman cseh elnökkel, akivel a visegrádi országok jövőjéről tanácskoztak, és Ausztria lehetséges csatlakozását is felvetették. Az államfőjelölt kifejtette, hogy még mindig úgy gondolja, hogy Ausztriának jó helye lenne a visegrádi országok között. De a csatlakozáshoz az osztrák parlament beleegyezésére is szükség lesz, az elnöki döntés ebben az esetben nem elegendő.

A visegrádi szövetséghez való csatlakozás azonban kérdéseket vethet fel Ausztria semlegességével kapcsolatban. A vezető szerint az összefogás még nem jelentené azt, hogy országa új útra térne. Az osztrák vezetés semlegességéről, közvetítő szerepéről és béketeremtő törekvéseiről híresült el, és erről az útról a jövőben sem kívánnak letérni. Még egy lehetséges V5 megszületése után sem.

A V4-ekhez való csatlakozással Ausztria teljesen más pozícióba kerülne – hangsúlyozta. Németország, Franciaország és a Benelux államok után a visegrádi szövetségben már nem lenne egyedül, és az unión belüli tekintélyét is növelné.

Nincs szó monarchiás nosztalgiáról

Sokan a Habsburg-monarchia visszaállításával vádolják az osztrákokat, de Hofer szerint a szövetség a kölcsönös sikerességről szól, melynek köszönhetően szociális biztonságot, egészségügyi ellátást és problémamentes nyugdíjba vonulást biztosíthatnak a polgáraiknak. Ausztria eddig is megpróbálta felemelni a hangját, de egy erős szövetség tagjaként talán jobban megfogadnák intelmeit és ötleteit, a kibővült visegrádi országok pedig Ausztria segítségével még fontosabb szerepet tölthetnek be az uniós döntéshozatalban.

Hofer nem csak az uniós pozíciót és a közös hangnemet hozta fel a csatlakozás melletti érvei között. Emlékeztetett, hogy Ausztria mindig is ellenezte az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat, melynek hatására katasztrofális gazdasági károk sújtották a közep-európai térséget. Ausztria is a károsultak közé tartozott, így természetesen minél előbb fel szeretnék oldani az embargót. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban