Világ
A Szerb Köztársaságban ünnepelnek, a Föderációban felelősségre vonást követelnek
Betűméret:             

Miközben Banja Lukában és a boszniai Szerb Köztársaság városaiban ma a köztársaság napját ünnepelték, addig a Bosznia-Hercegovinai Föderáció arra figyelmeztet, hogy az Alkotmánybíróság döntésének megszegése miatt valakinek felelnie kell, valamint azt követeli, hogy január 9-ét nyilvánítsák a háború és a népirtás áldozatainak emléknapjává.

A köztársaság napjának megünneplése Banja Lukában katonai felvonulással kezdődött, ami után Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kiemelte: az entitás akarata ma egységes abban, hogy szabadon akar élni, másokkal békében, de úgy, hogy közben megőrzi saját szabadságát is.

Az elszakadásra hívó szólamok nélkül rendezték meg hétfőn Banja Lukában Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság vitatott ünnepét. Az ország közvéleményét megosztó köztársaság napjának ünneplését az alkotmánybíróság tavaly alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, ám a szerb országrész vezetése népszavazást rendezett a kérdésben, és a lakosság túlnyomó többsége igennel válaszolt a feltett kérdésre, azaz hogy szeretné-e, ha a köztársaság napja január 9-e legyen. Az alkotmánybíróság már a népszavazás megtartását is alkotmányellenesnek nyilvánította, ám a döntés ellenére azt mégis megrendezték.

A hétfői ünneplés azért is volt fontos a boszniai szerbek számára, mert úgy tartják: a boszniai Szerb Köztársaság 25 éve jött létre. A boszniai szerbek 1992. január 9-én próbáltak meg elszakadni Bosznia-Hercegovinától, ám törekvésük kudarcba fulladt. Ez volt a több mint százezer halálos áldozatot követelő 1992-1995-ös boszniai háború egyik közvetlen kiváltó oka. A háborút lezáró daytoni békeszerződés Bosznia-Hercegovinát két, nagy önállóságot élvező országrészre osztotta: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A két országrész között pedig időről időre felizzanak az ellentétek.

A megemlékezés előtti napon Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy az ország, Bosznia-Hercegovina nem tud fennmaradni, a "túléléshez" a két országrész békés szétválására van szükség. Mint mondta: Bosznia-Hercegovina kizárólag a bosnyák muszlimok idealizmusára épül, vagyis arra, hogy ők saját országot szeretnének.

Elemzők szerint az ünnepről tartott októberi referendum valójában nem is a köztársaság napjáról szólt, sokkal inkább "főpróbája" volt egy várhatóan 2018-ra időzíteni szándékozott népszavazásnak, amikor a boszniai Szerb Köztársaság lakossága az országrész függetlenségéről dönthetne. Milorad Dodik boszniai szerb elnök az utóbbi években számos alkalommal hangoztatta elszakadási törekvéseit.

Vasárnapi interjújában Dodik legitimnek nevezte a függetlenségre vonatkozó törekvéseket. Mint mondta: egy erről szóló népszavazásra számítani lehet, de nem az idei évben.

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ezt hétfőn azzal egészítette ki, hogy az általa vezetett országrész azt szeretné, ha visszakapná a daytoni szerződésbe is belefoglalt jogait, amelyeket az utóbbi években megcsorbítottak.

Január 9-e vallási szempontból is fontos a szerbek számára. Az ortodox karácsony utáni harmadik napon Szent István diakónus, az első keresztény vértanú emléknapja is. A boszniai alkotmánybíróság pedig éppen azért minősítette a köztársaság napjának ünneplését diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek, mert voltaképpen kizárja az ünneplésből a szintén az országrészben élő katolikus horvátokat és a muzulmán bosnyákokat.

A boszniai szerb vezetők a hétfői ünnepség előtt azt mondták, nem lesz vallási színezete az ünnepnek, ugyanakkor a televízió is közvetítette azt a szentmisét, amelyen a vezető politikusok részt vettek. (Tanjug, MTI)

Az Egyesült Államok figyelmeztet

Azzal, hogy a boszniai Szerb Köztársaság nem tartotta tiszteletben a bosznia-hercegovinai Alkotmánybíróság döntését, megszegte a jogállamiságot, ezért pedig felelnie kell, közölte az Amerikai Egyesült Államok (USA) sajtóosztálya, amely hozzátette, hogy itt nem ünnepnapról van szó, hanem a joguralomról.

„Az Egyesült Államok támogatja a Szerb Köztársaság, valamint a Bosznia-Hercegovinai Föderáció létezését és státuszát Bosznia-Hercegovinán belül, amit a daytoni békeszerződés is szavatol”, írja az USA sajtóosztálya, amely szerint felelőtlenség, hogy Bosznia-Hercegovina fegyveres erői is a vita középpontjába kerültek.

„A Bosznia-Hercegovina Fegyveres Erőinek egyesítése 2005-ben az egyik legfontosabb és legsikeresebb reformja volt Bosznia-Hercegovinának a daytoni békeszerződés után, és annak a bizonyítéka, hogy az emberek sikeresek tudnak lenni, ha együttműködnek”, írta az USA sajtóosztálya.

Kapcsolódó cikk:

Belgrádi részvétellel ünneplik a boszniai Szerb Köztársaság napját

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken az Irán és Izrael közötti feszültség növelésének elkerülésére szólított fel. Finnországban tett látogatásán Ursula von der Leyen felszólította Iránt és Izraelt, valamint azok szövetségeseit hogy tartózkodjanak a közel-keleti harcok kiterjesztésétől,...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 13:34 ]
Oroszország Sztavropoli területén lezuhant egy Tu–22M3-as típusú, nagy hatótávolságú bombázó repülőgép – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. Vlagyimir Vlagyimirov regionális kormányzó a Telegram-csatornáján hozzátette, hogy a balesetnek van egy halálos áldozata, egy pilótát pedig még keresnek. A...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 13:01 ]
Korábban izraeli rakétacsapásról szóló hírt erősítettek meg az éjszaka folyamán, ám Irán most tagadja, hogy rakétatámadás érte volna az országot, szerintük csak egy „elkeseredett” dróntámadás történt. Irán egyértelműen tagadja, hogy Izrael rakétacsapást mért volna az országra: a Nemzeti Kibertér Központ...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 12:10 ]
Beolvasás folyamatban