Világ
Gyanúsítottként hallgatták ki a boszniai államelnökség soros elnökét Szarajevóban
Betűméret:             

Gyanúsítottként hallgatták ki kedden Szarajevóban Mladen Ivanićot, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnökét, amiért nem tartotta tiszteletben az alkotmánybíróság egyik döntését.

A boszniai államelnökség szerb tagja a félórás kihallgatást követően kijelentette: egy politikai kijelentése miatt hallgatták ki, ám további részleteket nem közölt.

Az ügyészség azonban korábban kihallgatta már Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét, és behívatta Željka Cvijanović boszniai szerb miniszterelnököt is - aki nem jelent meg az ügyészségen -, így tudni lehet, hogy a boszniai szerb politikusokat arról a tavaly szeptemberi népszavazásról kérdezték, amelyet Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta részében az alkotmánybíróság tiltása ellenére rendeztek meg az országrész nemzeti ünnepéről.

Míg az ország bosnyák és horvát vezetése, valamint az Egyesült Államok és az Európai Unió tiltakozott a referendum ellen, a boszniai szerb politikusok egységesen kiálltak mellette, és ebben Oroszország is támogatta őket.

A boszniai szerbek január 9-ét tartják a köztársaság napjának, mert az országrész 1992. január 9-én próbált meg elszakadni Bosznia-Hercegovinától, ám a törekvés kudarcba fulladt. Ez volt a több mint százezer halálos áldozatot követelő 1992-1995-ös boszniai háború egyik közvetlen kiváltó oka. A háborút lezáró daytoni békeszerződés Bosznia-Hercegovinát két, nagy önállóságot élvező országrészre osztotta: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A két országrész között pedig időről időre felizzanak az ellentétek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban