Világ
Trump új szankciókat fontolgat Irán ellen
Betűméret:             

Irán elleni új szankciókat fontolgat Donald Trump amerikai elnök, s a szankciókat amerikai sajtóinformációk szerint várhatóan pénteken be is jelenti.

Az amerikai sajtóban megjelenő hírek szerint a Fehér Ház újabb iráni állampolgárok és vállalatok ellen készít elő szankciókat, ám Donald Trump állítólag átfogóbb stratégiában is gondolkodik, amellyel irányváltásra kényszeríthet Teheránt az általa a térséget destabilizálónak tartott politikáját illetően.

A Teherán elleni új szankciók foganatosításának lehetőségét több befolyásos amerikai politikus is felvetette.

Csütörtökön Donald Trump először Twitteren üzente, hogy "Iránt hivatalosan is figyelmeztetjük a ballisztikus rakétával végzett kísérlete miatt", majd délután újságíróknak mondta azt az esetleges Iránnal szembeni szankciókat illetően, hogy "minden megoldás az asztalon van".

Paul Ryan, republikánus házelnök, sajtókonferencián kijelentette: kemény Irán-politikára van szükség. "Be kell fejeznünk a békülést Iránnal". Ryan így fogalmazott: "szeretnék annyi fogkrémet visszanyomni a tubusba, amennyit csak lehet, az előző kormányzat túlságosan is engedékeny volt Iránnal".

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának vezetője - aki tavaly, az elnökválasztás után még úgy nyilatkozott, hogy Donald Trump nem mondja fel az iráni többoldalú atomalkut - csütörtökön az MSNBC televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak kell vezetnie az Irán visszafogására irányuló kezdeményezéseket, s miközben hozzátette, hogy "túl korai még katonai megoldásról beszélni", egyúttal leszögezte: "a minimum az, hogy keményebb szankciókat vezetünk be".

A CBS televízió csütörtökön este meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette: a várható szankciók mintegy kéttucat iráni embert és vállalatot érinthetnek.

A The New York Times (NYT) ugyanakkor kommentárjában azt hangsúlyozza: Donald Trump ugyan radikális változásokat ígért a külpolitikában, de eddig Obama külpolitikájának alapirányait követte. Figyelmeztette Izraelt a zsidó telepítési politika veszélyeire, nem lazított az Oroszország elleni szankciókon, sőt, Nikki Haley ENSZ-nagykövet csütörtökön arra figyelmeztette Moszkvát, hogy a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg ki nem vonja csapatait a Krímből, s Trump elnök Irán ügyében sem az atomalku felmondásával fenyeget, hanem ugyanúgy szankciók szigorítását helyezi kilátásba, mint Barack Obama tette - sorolta a NYT kommentárja. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy "sürgősen, légvédelmi eszközök átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését", valamint szankciók meghozataláról határoztak Iránnal szemben - tájékoztatott Charles Michel, Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:17 ]
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésből. Az exit poll-adatokat a Nova TV...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 23:25 ]
Pale és Kelet-Szarajevó területén ma reggel óta jelen vannak az EUFOR tartalékos erőinek páncélozott járművei – szám szerint tíz –, hogy részt vegyenek a Bosznia-Hercegovina fegyveres erőivel közösen tervezett gyakorlaton. A páncélozott járművek a Tom bevásárlóközpont parkolójában, a Vlajko Petrović stadion...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 20:02 ]
Beolvasás folyamatban