Világ
Átszervezések kezdődtek az amerikai külügyminisztériumban
Betűméret:             

Átszervezések kezdődtek az amerikai külügyminisztériumban az Európában tárgyaló Rex Tillerson miniszter távollétében. Pénteken sokakkal közölték, hogy már nem tartanak igényt a munkájukra.

A CNN és a CBS televízió híradója is arról számolt be, hogy a minisztérium hetedik emeletén - ahol a menedzsmentért felelős külügyminiszter-helyettes munkatársainak és a tanácsosoknak az irodái vannak -, a munkatársak többségével közölték: munkájukra nem tartanak igényt. A változás több mint kéttucatnyi alkalmazottat érint. A munkatársak egy részét elbocsátják, mások új munkaterületre kerülhetnek.

R.C. Hammond külügyi szóvivő - aki pillanatnyilag Tillerson miniszter kommunikációs főtanácsadója - közölte: "a külügyminisztériumban nagyon tehetséges közszolgák dolgoznak. Egyes esetekben a munkatársak új területre kerülnek, ahol azonnal kamatoztathatják tehetségüket".

Mivel Donald Trump elnök első intézkedése az volt, hogy felvételi tilalmat rendelt el a szövetségi hivatalokban, az elbocsátottak munkaerejét belső forrásokból pótolják. A CNN hírtelevízió ezzel kapcsolatban megjegyezte: sok karrierdiplomata is elismeri, hogy a minisztériumban felduzzasztott a létszám, és túl nagy a bürokrácia. A hírcsatorna ugyanakkor idéz olyan, meg nem nevezett külügyi munkatársakat is, akik szerint politikai indíttatású tisztogatásról van szó.

A munkatársaknak tartott bemutatkozó beszédében Rex Tillerson azt ígérte, hogy megreformálja a minisztériumot, hatékonyabbá teszi a működését. "Változtatni csak a változás kedvéért nem érdemes, az a kívánttal ellentétes hatást érne el, és ez soha nem is lesz az én álláspontom, de a nem hatékony hagyományokat nem tarthatjuk fenn" - fogalmazott akkor az amerikai diplomácia új irányítója.

Közben elemzők arra gyanakszanak, hogy a külpolitika irányításának súlypontja a Fehér Házba kerül. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök eheti tárgyalásain a Fehér Házban például egyetlen külügyi tisztségviselő sem vett részt. A CBS televíziónak küldött közleményében a Fehér Ház arra hivatkozott, hogy a Trump-Netanjahu találkozón "így lehetővé vált a személyesebb hangú megbeszélés". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben - közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:28 ]
Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy "sürgősen, légvédelmi eszközök átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését", valamint szankciók meghozataláról határoztak Iránnal szemben - tájékoztatott Charles Michel, Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:17 ]
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésből. Az exit poll-adatokat a Nova TV...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 23:25 ]
Beolvasás folyamatban