Világ
Sebastian Kurz: A Nyugat-Balkánon is lehet építeni menekülttábort
Betűméret:             

Akár a Nyugat-Balkánon is lehetne menekülttáborokat építeni az EU területére illegálisan belépő emberek elhelyezésére - vetette fel az osztrák külügyminiszter egy vasárnapi német lapinterjúban.

Sebastian Kurz a Bild am Sonntag című lapban az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi tagjával, Jens Spahnnal közölt páros interjúban arra a kérdésre, vajon nevezhető-e konzervatívnak Angela Merkel menekültpolitikája, kiemelte: nem helyes csak a német kancellár személyére szűkítve tárgyalni a kérdést, mert "ezt a téves politikát nagyon sok állam- és kormányfő és az Európai Bizottság is képviselte".

Ez "jó szándékú" politika volt, de "számomra kezdettől fogva világos volt, hogy ha mindig csak továbbtereljük az embereket Közép-Európa felé, akkor egyre többen indulnak meg" - tette hozzá.

A menekültek "összes elképzelhető útvonalát" le kell zárni - mondta a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa arra a kérdésére, hogy a Földközi-tenger középső medencéjén átvezető útvonalat is le kell-e zárni. Jens Spahn hozzátette, hogy az EU-Törökország megállapodáshoz hasonló együttműködésre van szükség az észak-afrikai államokkal is.

Amennyiben "a Földközi-tengerből kimentett embereket három-négy héten keresztül visszaszállítjuk oda, ahonnan elindultak, összeomlik az embercsempészek üzleti modellje és nem halnak meg többen a tengeren" - hangsúlyozta a CDU-s politikus.

Líbiáról szólva hozzátette, hogy hosszabb távon feltétlenül szükséges befogadó táborokat létesíteni a polgárháború sújtotta észak-afrikai arab államban, mert Európa lakossága csak akkor fogadja el a bevándorlást, ha Európa ellenőrzi, hogy ki és miért lép a területére.

Sebastian Kurz kiemelte: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az EU által közösen üzemeltetett központokat kell kiépíteni az EU határain kívül. Nem az a legfontosabb, hogy hol vannak ezek a táborok, hanem az, hogy védelmet nyújtsanak, és visszavigyék oda mindazokat, akik illegális úton indulnak az EU felé.

Ilyen központokat akár Egyiptomban, Grúziában, vagy a Nyugat-Balkán valamelyik országában is létre lehet hozni - tette hozzá az osztrák külügyminiszter.

Az elutasított menedékkérők hazatoloncolásáról Jens Spahn azt mondta, hogy több embert kell hazatelepíteni, mert a múltban túl sokszor nem érvényesítették a jogszabályokat, így az a "helytelen üzenet" terjedt el a világon, hogy mindenki maradhat és még pénzt is kap, aki eljut Németországig.

Sebastian Kurz kiemelte, hogy eleve "nem lenne szabad beengedni az embereket", mert könnyebb megállítani őket az uniós külső határon és visszaszállítani oda, ahonnan elindultak, mint hazatoloncolni, amikor már beköltöztek egy bécsi vagy berlini lakásba.

Arra a kérdésre, hogy fenyeget-e iszalmizációval a bevándorlás, az ÖVP politikusa azt mondta, helyes, hogy vallásszabadság van valamennyi európai országban, de a "politikai iszlámnak nincs helye". Szerinte ezzel az ideológiával szemben nem csak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fegyveres küzdelem révén kell szembeszállni. "Közöttünk is vannak radikálisok, akik elutasítják életmódunkat és harcolni akarnak ellenünk" - mondta a politikus az európai társadalmakra utalva.

Jens Spahn hozzátette: "Nem tapasztalok iszlamizációt, de megálljt kell parancsolnunk az iszlamistáknak, akik arról álmodnak, hogy többségbe kerülnek Európában".

Mint mondta, be kell zárni azokat a mecseteket, amelyekben "társadalmunk elutasításáról prédikálnak", és tarthatatlan, hogy "a katolikus egyházzal gyakrabban kritikusabbak vagyunk, mint a reakciós iszlámmal". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban