Világ
A szíriai helyzetről tárgyalt a török, az orosz és az amerikai vezérkari főnök
Betűméret:             

Hulusi Akar török, Valerij Geraszimov orosz és Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök találkozott kedden a dél-törökországi Antalyában, hogy a térség biztonságát érintő kérdésekről értekezzen, különös tekintettel a szíriai és az iraki helyzetre - közölte a török haderő kedden.

Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint a három ország vezérkari főnöke első alkalommal ült össze a régiót sújtó konfliktussal kapcsolatosan.

Az NTV úgy tudja, hogy a megbeszélésen a szíriai Manbídzs és Rakka város ügye is terítékre került.

Hétfőn szíriai kormányerők vették át egy megállapodás értelmében a Washington támogatását élvező kurd-arab milíciák állásait az észak-szíriai Manbídzsnál a frontvonal egy szakaszán. Az egyezséget Oroszország közvetítésével kötötték.

Március elején az Egyesült Államok szövetségeseként az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcoló szíriai kurd-arab erők bejelentették, hogy egyfajta elválasztó övezetet kialakítva hajlandók Manbídzstól nyugatra falvakat átengedni a kormánynak annak érdeekében, hogy elkerüljék az összecsapást Törökországgal. A várost Törökország az ellenőrzése alá akarja vonni, és támadással fenyegette meg a kurd-arab erőket, ha nem vonulnak ki onnan a keletre folyó Eufrátesz mögé. Ezt ők nem akarják, de az összecsapást sem szívesen kockáztatnák meg a török hadsereggel vagy helyi fegyveres szövetségeseivel.

Binali Yildirim török kormányfő hétfőn bejelentette: Ankara nem tervez katonai műveletet Manbídzs ellen, anélkül hogy erről egyeztetne Oroszországgal és az Egyesült Államokkal. Ilyen koordináció nélkül "nem lenne sok eredménye ennek, és a dolgok még bonyolultabbá válnának" - jelezte. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy katonai szinten folynak a tárgyalások.

Emellett Ankara és Washington közösen tervezi az Iszlám Állam szíriai fellegvárának, Rakkának az ostromát.

Az Egyesült Államok az egyik leghatékonyabb szövetségesének tekinti a szíriai kurd fegyvereseket az IÁ-val szemben és azt szeretné, ha a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia csatlakozna a hadművelethez. Törökország ugyanakkor terrorszervezetként tartja nyilván az YPG-t és attól tart, hogy a határ szíriai oldalán megerősödő kurdok a törökországi kurd autonómiatörekvéseket is felélénkítik. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Oroszország Sztavropoli területén lezuhant egy Tu–22M3-as típusú, nagy hatótávolságú bombázó repülőgép – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. Vlagyimir Vlagyimirov regionális kormányzó a Telegram-csatornáján hozzátette, hogy a balesetnek van egy halálos áldozata, egy pilótát pedig még keresnek. A...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 13:01 ]
Korábban izraeli rakétacsapásról szóló hírt erősítettek meg az éjszaka folyamán, ám Irán most tagadja, hogy rakétatámadás érte volna az országot, szerintük csak egy „elkeseredett” dróntámadás történt. Irán egyértelműen tagadja, hogy Izrael rakétacsapást mért volna az országra: a Nemzeti Kibertér Központ...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 12:10 ]
Péntek hajnalban Izrael Irán területét támadta, írta a Mandiner amerikai hírforrásokra hivatkozva. A CNN híradásában ugyancsak megerősítette a hírt. Az előző hétvégi, Izraelt ért iráni rakéta- és dróntámadás után Izrael választ ígért – amit péntek hajnalban meg is adott amerikai források szerint. Fontos...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 9:05 ]
Beolvasás folyamatban