Világ
Dél-Korea: Halottak is vannak az elnök leváltása miatti tüntetésen
Betűméret:             

Ketten meghaltak pénteken a dél-koreai fővárosban azon a tüntetésen, amelyet Pak Gun Hje leváltása elleni tiltakozásul szerveztek az államfő hívei.

Tíz embert vittek kórházba, akik közül az egyik egy 72 éves férfi. Ő egy rendőrbuszra mászott fel, ahonnan leesett és beverte a fejét, majd erősen vérezni kezdett. Kórházba vitték, de nem tudták megmenteni. A másik haláleset okáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok.

Az alkotmánybíróság épületénél a hivatalából végleg eltávolított Pak több ezer támogatója gyűlt össze a helyi idő szerint péntek délelőtt kihirdetett döntésre várva. Miután kiderült, hogy a testület jóváhagyta az elnök parlamenti elmozdítását, végleg megfosztva őt az államfői poszttól, a vele szimpatizálók feldühödtek.

Többen megtámadták a rendőröket, és felmásztak a buszok tetejére, amelyekkel a hatóság körbevette a bíróság épületét.

Han Min Ko védelmi miniszter a feszültség miatt a hadsereget is utasította, készüljenek fel arra, hogy megakadályozzanak minden észak-koreai provokációt, ha ki akarnák használni a Dél-Koreában kialakult instabil átmeneti állapotot.

Észak-Korea állami hírügynöksége az ítéletről azt írta: Pak most már nem több mint egy "közönséges bűnöző". Pak egyelőre biztonsági okokból nem hagyja el az elnöki rezidenciát, a Kék Házat.

A hivatalából eltávolított államfőnek van egy magánrezidenciája Szöul egyik gazdag déli kerületében, Kangnamban, és ha távozik a Kék Házból, oda költözik majd a szóvivő tájékoztatása szerint.

A dél-koreai hadsereg eközben bejelentette, hogy az elnök leváltása nem befolyásolja a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer vitatott telepítését, amely hétfőn vette kezdetét. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban