Világ
Rutte: Hollandia nem enged a zsarolásnak
Betűméret:             

A holland miniszterelnök igyekszik "lehűteni" a Törökországgal kialakult diplomáciai vitát, amely azt követően lángolt fel, hogy a holland hatóságok nem engedték meg két török miniszternek, hogy részt vegyen egy rotterdami kampányrendezvényen szombaton. Mark Rutte a NOS közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában vasárnap kijelentette, hogy Hollandia a visszafogottabb fél szeretne lenni a vitában.

Ha ők fokozzák a feszültséget, kénytelenek leszünk válaszolni, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy lehűtsük a kedélyeket – fogalmazott. A kormányfő hozzátette: Hollandiának évek óta nem volt ilyen komoly diplomáciai nézeteltérése egyetlen országgal sem.

Hága először a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert Hollandiába szállító repülőgép leszállási engedélyét vonta vissza szombaton, majd Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett gépkocsikonvoját tartóztatták fel a rotterdami török konzulátusnál. A minisztert nem engedték a külképviselethez, hanem visszafordították a német határ felé. Mindkét török miniszter az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen szólalt volna fel.

A diplomáciai vita nyomán kisebb csetepaté volt a rotterdami török konzulátusnál, ahol tüntetők üvegekkel és kövekkel hajigálták a rendőröket. A tiltakozó csoportot vízágyúval sikerült feloszlatni, 12 embert őrizetbe vettek vasárnapra virradó éjszaka. A török külügyminiszter, miután nem tudott belépni Hollandia területére, a franciaországi Metz városba utazott, és egy ottani nagygyűlésen mond beszédet.

Mark Rutte kiemelte: Hollandia nem enged a zsarolásnak. A kormányfő szerint azért volt kénytelen megakadályozni, hogy a két török politikus belépjen az ország területére, mert Törökország korábban szankciókkal fenyegette meg Hollandiát. Rutte azt is elmondta: az a legnagyobb baj, hogy Törökország azt állítja, török állampolgárokat akar megszólítani a hollandiai kampányrendezvényeken. Viszont valójában holland állampolgárokról van szó, akik valószínűleg Törökországban is rendelkeznek még szavazati joggal.

Hollandiában szerdán tartanak parlamenti választásokat. A hollandiai kampány egyik központi témája a holland identitás kérdése, valamint az állam viszonyulása a bevándorlókhoz és az iszlámhoz. Mark Rutte pártjának legfőbb riválisa Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártja (PVV).

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban